Simptomul banal care ne poate pune viața în pericol

281
Simptomul banal care ne poate pune viața în pericol - simptomulbanal-1440427452.jpg

Articole de la același autor

Cefaleea sau durerea de cap este un simptom ce apare într-o vastă gamă de afecțiuni - neurologice, cardiovasculare, digestive, oftalmologice, metabolice, endocrine - și reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare în cabinetul de neurologie. Iată în ce situații ne recomandă specialiștii Isis controlul medical de urgență.

Responsabilitatea medicului neurolog - și nu numai - este identificarea afecțiunilor ce pot pune în pericol viața și care se manifestă prin cefalee, dar și tratarea rapidă și eficientă a durerii. Pentru a înțelege cum se manifestă și când trebuie să ajungem la medic, specialistul Isis vine cu explicații.

"Generic vorbind, cefaleea se împarte în două categorii:

- primară: care nu este în legătură cu vreo patologie subiacentă și care include: migrena, cefaleea de tip tensiune și cefaleea cluster.

- secundară: în care sindromul cefalalgic este datorat unei alte stări patologice și include: cefaleea din afecțiunile infecțioase, neoplazice, vasculare sau indusă de administrarea de medicamente.

Migrena este o cefalee primară frecventă, prevalența ei fiind cuprinsă între 5 și 10% pentru bărbați și 17 - 22% pentru femei. Cefaleea în migrenă este caracteristică: unilaterală, pulsatilă, se instalează în minute până la ore, are o intensitate moderată spre severă, se asociază cu greață și vărsături, sensibilitate la lumină sau zgomote și este agravată de efort. Frecvența medie de apariție a atacurilor de migrenă se consideră a fi de 1 - 2 pe lună. Se consideră migrenă cronică atunci când se manifestă 15 sau mai multe zile pe lună pe o perioadă de cel puțin trei luni", a explicat dr. Adrian Barbu, medic specialist neurolog în cadrul Spitalului privat Isis.

Când sunt pacienții în pericol

Cefaleea secundară este cefaleea cauzată de o altă afecțiune și trebuie luată în considerare la pacienții care se prezintă cu cefalee recent instalată sau la care se schimbă caracterul durerii.

"Pacienții care se prezintă cu cefalee și care au un semn de alarmă al unei cefalei secundare trebuie evaluați urgent de către neurolog. În acest sens trebuie excluse afecțiunile ce pun viața în pericol: hemoragia intracerebrală, tromboza de sinusuri venoase cerebrale, disecția arterială, crizele hiper-tensive și, nu în ultimul rând, tumorile cerebrale.

Examinarea clinică a pacientului cu cefalee necesită în multe din cazuri a fi completată cu explorări imagistice (CT, RMN) și investigații de laborator", a mai precizat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7752 secunde