Concurs O vizită la medicul dentist vă poate salva viața

745
O vizită la medicul dentist vă poate salva viața - bc24d2f78cc508b3bf9156f59a4ff060.jpg

Articole de la același autor

Un examen dentar înseamnă mai mult decât identificarea cariilor de pe dinți. Înafară de carii, medicul dentist caută, întotdeauna, și alte probleme ce ar putea să vă pună viața în pericol, inclusiv cancerul bucal.
Conform Fundației Americane de Cancer Oral, peste 35.000 de americani sunt diagnosticați în fiecare an cu acest tip de afecțiune, în timp ce 8.000 de americani mor în fiecare zi răpuși de această boală. Din păcate, în România, nu există astfel de statistici, ceea ce nu înseamnă că nu există nici cancer bucal. Medicii oncologi se confruntă însă destul de des cu această boală, diagnosticată, de cele mai multe ori, în faze avansate. În lipsa unei depistări timpurii, rata de supraviețuire a bolnavilor scade semnificativ.
Examenele dentare regulate sunt primul și cel mai important pas de identificare a riscului de dezvoltare a cancerului bucal, dar este bine să știm și ce semne ar trebui să ne alarmeze. "Cancerul de gură nu este în atenția opiniei publice atât de des precum alte tipuri de cancer, tocmai de aceea educația și informarea oamenilor sunt extrem de importante. Dacă lumea află despre boală și simptomele ei, cancerul oral poate fi detectat din timp și poate fi tratat cu succes", explică dr. Cary Sun, unul dintre specialiștii americani care și-a dedicat întreaga carieră studiului acestui tip de afecțiune.

Tutunul și alcoolul, factori favorizanți
Cancer bucal poate afecta buzele, limba, planșeul bucal, peretele intern al gingiilor și, mai rar, palatul, sub forma unui carcinom. Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, bărbații sunt mult mai des afectați decât femeile, mai ales după 50 de ani. Factorii favorizanți sunt tutunul (65% dintre bolnavi sunt fumători), alcoolul, o proastă igienă bucală și aparate dentare prost adaptate, care provoacă frecări cu mucoasa. Orice anomalie, leziune sau înmugurire care nu dispar în aproximativ zece zile, necesită o consultație medicală. La debutul ei, boala este foarte puțin marcată. Există doar senzații de arsură fugace și mici sângerări.
"Testele de depistare a cancerului oral sunt, de regulă, rapide și nedureroase. Oamenii trebuie să se asigure că își fac în mod regulat un examen dentar complet, nu numai pentru curățarea dinților și tratarea cariilor, ci mai ales pentru a se proteja de probleme mult mai serioase precum cancerul bucal", mai precizează dr. Cary Sun.
În lipsa detectării precoce, cancerul oral necesită intervenții chirurgicale, radioterapie și/sau chimioterapie. Poate fi fatal, cu o rată de supraviețuire generală la 5 ani de aproximativ 50%. În parte, cauza acestui prognostic redus stă în nerecunoașterea simptomelor timpurii, astfel că reușita tratamentului va fi determinată de o detectare precoce.
Pentru a preveni apariția cancerului bucal trebuie respectate niște reguli destul de simple. Dacă nu fumați și nu mestecați tutun - nu vă apucați de acest obicei. Tutunul constituie cauza a 80-90% dintre cazurile de cancer oral. În rest, este suficient să păstrați o igienă strictă a zonei bucale și o alimentație sănătoasă, fără băuturi alcoolice în exces, sucuri acidulate și produse foarte sărate.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, fructele de avocado, foarte bogate în antioxidanți, pot preveni apariția cancerului gurii.

Sexul oral crește riscul de cancer bucal
Recent, specialiștii au observat că Virusul Papiloma Uman (HPV) este asociat, pe lângă cancerul cervical, cu cancerul orofaringian și cu numeroase tipuri de tumori bucale maligne. Tocmai de aceea, vaccinul împotriva acestui virus poate fi eficient și în reducerea riscului de apariție a acestor tipuri de cancer, însă sunt necesare investigații ulterioare aprofundate pentru a putea confirma această ipoteză.
Mai mult decât atât, potrivit unor studii publicate în Statele Unite ale Americii, incidența cancerului oral, datorat unor virusuri (virusuri transmise cel mai frecvent printr-un act sexual oral), a crescut brusc în ultimii 30 de ani. Acest fapt a fost pus pe seama schimbării comportamentului sexual. Cercetarea a inclus 46.000 de cazuri și este prima care arată o creștere a incidenței cancerului oral și de gât (cervical - faringe și esofag) din cauza activității sexuale. S-a constatat că prevalența HPV este ridicată mai ales în rândul tinerilor, în special a băieților. Acesta a fost punctul de plecare al ideii privind fabricarea unui vaccin, care să-i protejeze pe tinerii de sex masculin, de o infecție cu HPV.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7166 secunde