Obezitatea infantilă, risc de boli grave la maturitate

127
Obezitatea infantilă, risc de boli grave  la maturitate - obezitatea-1444399881.jpg

Articole de la același autor

Obezitatea infantilă se află în creștere în întreaga lume, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății. Obezității infantile îi sunt asociate probleme serioase de sănătate, ce nu ar trebui ignorate: rezistența la insulină și diabetul de tip II, sindromul cardio-metabolic, efectul pro-inflamator, ficatul gras cu risc de fibroză și complicații, predispoziția crescută la astm în forme severe, efectul imunosupresiv, riscul crescut de scleroză multiplă și boală malignă la maturitate, tulburări psihologice și altele, dezvoltate în copilărie sau ulterior, ca adult.

"Obezitatea în rândul copiilor este o preocupare importantă pentru specialiștii din întreaga lume. Această afecțiune este un factor de risc pentru apariția unor complicații și boli grave, precum diabetul de tip II, chiar și în rândul populației foarte tinere. Com-binată cu un program susținut de mișcare, alimentația adecvată este prima și cea mai eficientă soluție pentru scăderea prevalenței obezității, iar consumul zilnic de lactate și îndeosebi de iaurt este o necesitate la orice vârstă, beneficiile acestui consum fiind demonstrate în studii recente efectuate la copii și adolescenți", a declarat dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române a Educatorilor în Diabet (ARED).

Deși, la nivel declarativ, alimentația sănătoasă se află printre preocupările majore ale românilor, datele de consum alimentar arată că, pe parcursul unui an, un român consumă, în medie: 21 kg zahăr în formă pură sau din produse zaharoase, 74 kg fructe (conținând 7 kg zaharuri), 7,3 kg de iaurt (simplu și cu fructe, care contribuie cu 0,5 kg zaharuri, incluzând și lactoza naturală din lapte), 16 kg grăsimi (uleiuri vegetale, margarină, untură și unt) și nu mai puțin de 90 litri de bere și 154 litri de băuturi răcoritoare îndulcite (cu un aport de aproximativ 12 kg de zahăr).

De asemenea, rezultatele arată că 29% dintre mamele din România nu acordă importanță subiectului obezității, iar 5% nu știu ce înseamnă și care sunt implicațiile. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3014 secunde