Sfatul psihologului

"Odihna este la fel de necesară precum aerul și hrana!"

831

Articole de la același autor

Grijile, lipsurile, ritmul alert din viața de zi cu zi nu mai oferă prea mult timp pentru odihnă. În consecință, oboseala este un simptom care a ajuns să ne acompanieze, dar nu trebuie uitat că acesta este și un semnal de alarmă în stările de surmenaj, de depresie fizică sau psihică. Îngrijorător este, însă, atunci când apare sindromul oboselii cronice. 
Referitor la acest sindrom, psihologul constănțean Tamara Nichita a explicat: "Acest sindrom este, în fapt, o boală complexă, care se manifestă printr-o stare de oboseală profundă sau extenuare severă, care împiedică efectuarea activităților normale, zilnice, asociată și cu alte simptome. Omul modern, din nefericire, nu mai știe că odihna este la fel de necesară organismului ca și apa, aerul și hrana. Oboseala apare atunci când cineva muncește prea mult și doarme prea puțin, când se hrănește haotic și nesănătos, când uită că viața există și în afara biroului, ori a camerei în care doarme. Chiar dacă nu reprezintă o afecțiune medicală «oficială», oboseala reprezintă o provocare pentru sistemul de sănătate global". 
Cum fiecare om este unic în felul său, manifestările oboselii diferă de la o persoană la alta. "Starea resimțită este similară cu aceea din timpul unei răceli sau de după o noapte de nesomn. Dacă suferiți de oboseală cronică, vă puteți simți dimineața, la trezire, la fel de obosiți cum erați seara, înainte de culcare. În aceste situații, oamenii nu sunt productivi la muncă, este posibil chiar să nu aibă energia necesară pentru a îndeplini activitățile de zi cu zi", a explicat, pentru "Cuget Liber", psihologul constănțean. 


Simptomele oboselii cronice 
Potrivit specialistului, oboseala apare după perioade de stres, epuizare fizică, lipsă de somn sau boală pe termen lung. 
"Dacă nu dispare după câteva săptămâni de odihnă, este posibil ca persoana să sufere de sindromul oboselii cronice. Nu există un test anume care să confirme diagnosticul de oboseală cronică, iar tratamentul se bazează pe calmarea simptomelor", a subliniat psihologul. 
Simptomele sunt: oboseală permanentă, inexplicabilă sau recidivantă, ce nu dispare după odihnă, scăderea capacității de me-morare, a puterii de concentrare, inflamarea gâtului (durere sau arsură în gât, răgușeală), durerea mușchilor, senzația de apăsare. De asemenea, pot fi însoțite de dispoziție proastă, enervare, neliniște, izbucnire în lacrimi fără un motiv concret. 
Indicat este, în astfel de situații, să fie consultat medicul de familie sau un psiholog. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 31 Ianuarie 2014
Stire din Sănătate : Cursuri de comunicare pentru copii
Vineri, 21 Februarie 2014
Stire din Diverse : Cum îți pune stresul bețe-n roate
Luni, 27 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Oglinda spartă aduce ghinion?
Pagina a fost generata in 1.1923 secunde