Prezenţa chisturilor la sâni nu constituie întotdeauna motiv de îngrijorare

229
Prezenţa chisturilor la sâni nu constituie întotdeauna motiv de îngrijorare - fondchisturisani3-1638366843.jpg

Articole de la același autor

Deşi de cele mai multe ori nu indică un semnal de alarmă, prezenţa chisturilor la sâni impacientează femeile şi le duce cu gândul că ar putea suferi de cancer. Chisturile la sâni sunt saci plini cu lichid, care, în mod normal nu sunt canceroşi, adică sunt benigni. Prin urmare, deşi sunt foarte frecvente, chisturile la sâni pot provoca o oarecare teamă.

Specialiştii susţin că foarte mulţi noduli la sâni pot fi cauzaţi de fibroză sau chisturi, care sunt modificări necanceroase ale ţesutului mamar. Aceste modificări sunt grupate în ceea ce este cunoscut sub numele de modificări fibrochistice. Potrivit dr. Antonia Nicolau, deşi nu există o relaţie directă între chisturile la sâni şi dezvoltarea cancerului de sân, probabilitatea este mai mare la femeile care nu au avut copii, la cele cu cicluri menstruale neregulate sau la cele cu antecedente familiale de cancer mamar.

De aceea, se recomandă ca femeile să fie mereu atente la eventualele modificări ale sânilor şi să meargă periodic la control. Un chist mamar este o colecţie de lichid în interiorul sânului. De regulă, există lichid în interior, deşi există şi chisturi care au un conţinut solid. Nu există o regulă specifică cu privire la momentul apariţiei. Ca urmare, ele pot apărea inclusiv la femei foarte tinere, chiar şi la adolescente. Dacă este lichid sau semisolid, fără alt semn care să indice o trăsătură negativă, cum ar fi sângele, este un chist simplu. Acesta nu se transformă în cancer şi nici nu este periculos. În concluzie, conţinutul chistului simplu poate fi aspirat. În acelaşi timp, există un alt tip de chisturi mamare: fibroadenoamele. De obicei, nu au simptome, sunt nedureroase şi sunt descoperite la palpare. Sunt ca un bulgăre dur, mobil şi neted sau cu o anumită rugozitate. La atingere, acestea se mişcă liber între degete, dar sunt benigne.

„Aceste fibroadenoame apar din cauza unei proliferări excesive a ţesutului mamar şi, deşi pot fi confundate cu cele deja enumerate, sunt diferite. Fibroadenoamele sunt mai frecvente înainte de menopauză.

Deşi pot apărea la orice vârstă, apar mai des la pubertate şi la femeile tinere. Din acest motiv, apariţia lor a fost legată de modificările hormonale existente la aceste vârste. Din acest motiv, apariţia lor a fost legată de modificările hormonale existente la aceste vârste”, a precizat medicul.

Tratamentul chisturilor presupune monitorizarea de către pacientă a sânilor. Operaţia nu este, de obicei, necesară. În cazul în care se doreşte eradicarea lor, cele simple se îndepărtează prin puncţie pentru aspirarea conţinutului, iar cele complexe, prin biopsie şi intervenţie chirurgicală. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7399 secunde