Șansa bebelușilor născuți fără auz: primul salon pentru testări auditive

326
1

Articole de la același autor

Încă din luna octombrie a anului trecut, bebelușii născuți în Maternitatea Constanța au beneficiat de teste gratuite pentru auz. Constanța a fost primul spital pilot care a beneficiat de aparate performante pentru audiograme ce se utilizează pentru depistarea malformațiilor congenitale din sfera ORL. 2.500 de copii au beneficiat în primele opt luni ale acestui an de teste, iar rezultatele arată că 10% dintre aceștia au probleme de auz.

Pe secția de neonatologie a Spitalului Județean Constanța, a fost amenajat un salon în care bebelușii născuți în cadrul Maternității, fie că sunt născuți la termen, fie că sunt prematuri, beneficiază de teste auditive gratuite pentru depistarea problemelor de auz. Fondurile pentru amenajarea acestui salon au fost strânse de asociația "Prosper Young" din Constanța.

"Tinerii care fac parte din această asociație ne-au contactat pentru a finanța acest proiect. Era absolut necesar, având în vedere că testele pentru depistarea problemelor de auz fac parte dintr-un program național de screening. Spitalul Județean nu dispunea de un astfel de salon, iar testelor le lipsea acuratețea", a precizat managerul uni-tății sanitare, Dănuț Căpățână.

10% din copii, cu probleme de auz

Din cei 2.500 de copii născuți la Constanța în primele opt luni ale acestui an, 10% au fost depistați cu probleme de auz. Medicii spun că, dacă nu sunt depistate la timp, aceste probleme duc la surditate.

"Majoritatea copiilor la care au fost depistate probleme majore de auz au fost prematurii, dat fiind faptul că aceștia au o condiție medicală specială. Campania de screening se desfășoară după un plan bine stabilit, iar copiii trec prin două etape de testare. Dacă la primul consult sunt depistate probleme, copilul va fi retestat după două săptămâni, ca o nouă verificare. Dacă și la al doilea test rezultatul este același, cel mic va fi trimis către un centru de tratament specializat unde se pot face și operații. În Constanța, singurul loc în care se pot face astfel de intervenții este o clinică privată, care face operațiile contra-cost. De aceea, noi trimitem pacienții direct către Institutul pentru ocrotirea mamelor și copilului (IOMC), în București", a expli-cat dr. Livica Frățiman, șefa secției de neonatologie din cadrul Spitalului Județean Constanța.

Liste de așteptare pentru implanturile cohleare

În prezent, pe listele de așteptare pentru un implant cohlear sunt 60 de copii și doar 17 aparate pe care statul le poate deconta pentru ca acești copii cu probleme de auz să fie operați. Medicii spun că, tocmai din acest motiv, programul de screening este nece-sar.

"Numai dispozitivul unui implant cohlear costă în jur de 25.000 de euro. Pentru că sunt atât de costisitoare, fondurile vin pe parcurs, în funcție de solicitările pacienților. Pentru a avea rezultate optime, un copil trebuie diagnosticat până la vârsta de trei luni și protezat până la maxim șase luni. Dacă după acest interval de protezare, lucrurile nu se îmbunătățesc, atunci se trece la implantarea cohleară", a mai spus managerul spitalului.

În funcție de gradul hipoacuziei, fiecare pacient poate depune la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate un dosar pentru protezare. Copiii primesc două proteze auditive și un implant cohlear cu o compensare de la Casă de 950 de lei pentru fiecare aparat. 

Comentează știrea

wakeuptime
11 septembrie 2015
Proiect

Angajez! Ai un calculator conectat la internet? Ai 1-2 ore libere pe zi? Ai nevoie de bani în plus? Intră într-o nouă afacere, unde instruirea este gratuită, oferită sub forma unor lecții prin mail! Asiguram din start contract legal! Proiectul vizează piața americană a cărților electronice. Pt informații trimiteți textul ,,angajare'' la adresa: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5803 secunde