Sfaturi pentru a salva viața unei persoane aflate în stop cardiorespirator

312
Sfaturi pentru a salva viața unei persoane aflate în stop cardiorespirator - fondinima1-1664806434.jpg

Articole de la același autor

Aveți în față o persoană care pare a fi suferit un stop cardiorespirator? În acest caz, este extrem de important să acționați rapid și să începeți cât mai curând resuscitarea cardiovasculară. Toate acestea în condițiile în care stopul cardiorespirator este o situație în care respirația și circulația sângelui se opresc brusc, deci reprezintă un moment critic care pune în pericol viața unei persoane.

Nu știți cum să procedați într-o astfel de situație? Se știe că oxigenul este cel care asigură viața, celulele folosindu-l pentru a obține energie și pentru a-și putea îndeplini funcțiile. Din nefericire, atunci când are loc stopul cardiorespirator, oxigenul nu poate ajunge în toate părțile corpului. Potrivit dr. Lucreția Grigoraș, dacă această situație continuă, țesuturile se deteriorează. Chiar și așa, nu trebuie să vă panicați, deoarece stopul cardiorespirator poate fi o situație cu potențial reversibil, dacă acționați rapid. „Stopul cardiorespirator constă în întreruperea bruscă a activității cardiace și a respirației. Cu toate că poate avea cauze diferite, apare adesea din cauza unei alterări electrice a inimii. Partea proastă este că, dacă nu este tratat imediat, stopul cardiorespirator duce la moartea bolnavului. Dacă reușiţi să acționaţi rapid, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Practic, ideea este de a menține fluxul de oxigen către țesuturi până când inima este reactivată. Problema este că, pentru ca inima să funcționeze din nou, trebuie să folosiţi un defibrilator, adică un instrument care permite ca activitatea electrică a inimii să revină la normal. Uneori, toate aceste lucruri au loc în alte locuri decât unităţile medicale, situaţii în care trebuie luate măsuri de urgenţă”, a explicat medicul.


Specialistul a precizat că, în caz de stop cardiorespirator, este nevoie să asiguraţi așa-numitul suport vital de bază, care constă în înlocuirea funcțiilor respiratorii și circulatorii. Altfel spus, trebuie să mențineţi fluxul de oxigen și circulația sângelui, cel puțin până la sosirea serviciilor de urgență. În primul rând, pentru a salva viaţa unui om, este indicat să îl duceţi într-un mediu sigur și să îl stimulaţi pentru a vedea dacă își recapătă cunoștința. În plus, trebuie să sunaţi imediat la numărul de urgenţă 112. Până la sosirea echipajelor de ambulanţă, înainte de a începe resuscitarea, cereţi ajutorul cuiva. De ce este nevoie de două persoane? Pentru că una dintre ele trebuie să se ocupe de resuscitare, iar cealaltă să discute cu personalul sanitar la telefon pentru a urma instrucțiunile. Cum spuneam, pentru a resuscita corect o persoană este nevoie de un defibrilator, iar în multe locuri publice există defibrilatoare semi-automate. Așa că, în timp ce așteptați ambulanța, folosiți-l! Resuscitarea se face în felul următor: așezați persoana respectivă pe spate și împingeți-i ușor capul înapoi. Cu o mână, țineți-i fruntea și cu cealaltă bărbia, pentru a-i menține căile respiratorii deschise. Aplicați compresii pe piept și stați deasupra și, cu brațele întinse, puneți mâinile pe centrul pieptului. Trebuie să aplicați 30 de compresii ritmice cu forță și să suflați în gura persoanei inconștiente. Protocolul indică efectuarea a două ventilații și continuarea compresiilor



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 Ianuarie 2015
Stire din Eveniment : UPDATE - TVR, în DOLIU!
Pagina a fost generata in 2.2491 secunde