Simptomele afecţiunilor neurologice pot fi ameliorate cu ajutorul stimulării magnetice transcraniene

15525
Simptomele afecţiunilor neurologice pot fi ameliorate cu ajutorul stimulării magnetice transcraniene - fond-stimulare-1-1699620218.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, bolnavii cu afecțiuni în sfera neurologică pot ameliora simptomele anumitor boli cu ajutorul stimulării magnetice transcraniene. Aceasta este o tehnică neinvazivă de stimulare a creierului, dezvoltată cu scopul de a trata tulburări psihiatrice și neurologice. Cea mai solidă dovadă științifică pentru eficacitatea stimulării magnetice transcraniene este în tratamentul depresiei, fiind folosită atât în scopuri diagnostice, cât și terapeutice, mai ales în cazul depresiei care nu răspunde la tratamentele obișnuite.

Tehnica la care facem referire este sigură și implică stimularea anumitor regiuni profunde ale creierului prin generarea de câmpuri magnetice cu intensități atât ridicate, cât și scăzute, cu scopul de a modifica excitabilitatea corticală. Este aplicată în terapia depresiei rezistente la tratament, sindromului de stres post-traumatic, tulburării obsesiv-compulsive, sindromului Tourette, sindromul durerii cronice, tulburare de anxietate, tulburare bipolară sau alte tulburări de mișcare precum: boala Parkinson, tremor funcțional, epilepsie focală, mioclonus cortical, spasticitate.

Atenție, însă! Întotdeauna este important să se consulte o echipă specializată pentru evaluarea și tratarea acestor condiții, precum și pentru utilizarea stimulării magnetice transcraniene. De asemenea, a precizat dr. Any Axelerad, stimularea magnetică transcraniană este eficientă și pentru alte afecțiuni neurologice, cum ar fi migrena, reabilitarea post-accident vascular cerebral sau tinitus. „În majoritatea cazurilor, 50% - 60% dintre pacienții diagnosticați cu depresie care urmează un tratament standard de aproximativ 6-7 săptămâni cu stimularea magnetică transcraniană prezintă o îmbunătățire semnificativă a stării clinice, iar aceste beneficii sunt durabile. De menționat este faptul că din 2020 există un protocol de stimulare magnetică transcraniană aprobat pentru a ajuta pacienții cu dependență de tutun să renunțe la fumat. Acești pacienți au obținut rezultate promițătoare cu ajutorul procedurilor menţionate. Protocolul se concentrează pe stimularea regiunilor insulei și cortexului prefrontal, care sunt implicate în tulburările legate de consumul de tutun și alte substanță. Referitor la boala Alzheimer, aceasta a devenit o problemă globală de sănătate și dezvoltare socială durabilă. Simptomele comportamentale și psihologice asociate bolii sunt legate de declinul cognitiv accelerat și impact negativ asupra pacienților și îngrijitorilor. Stimularea magnetică transcraniană este o opțiune terapeutică sigură, care poate reduce utilizarea medicamentelor și ameliora memoria, starea de spirit și comportamentul pacienților cu Alzheimer”, ne-a declarat medicul. Această tehnică poate fi utilizată şi în procesul de reabilitare al tulburărilor mentale și ale sistemului nervos prin reglarea activității neuronale, atingând astfel regiuni profunde ale creierului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4927 secunde