Specialiștii Iowemed: "Și alimentele sănătoase ne pot îmbolnăvi!"

243
Specialiștii Iowemed:

Articole de la același autor

Balonarea, imposibilitatea de a slăbi sau starea de oboseală sunt doar câteva dintre simptomele intoleranței alimentare. Acestea pot genera afecțiuni dintre cele mai grave, precum astm bronșic, anxietate, depresie, boli reumatice sau ale sistemului osos.

Sindromul de intoleranță alimentară reprezintă o reacție adversă a organismului față de anumite alimente ingerate ce apar la câteva ore după consum sub diverse forme, niciuna dintre ele nefiind letală. Condiția inițială o reprezintă ingerarea repetată a acestor alimente, în special asociată cu stresul, sedentarismul și stilul de viață defectuos.

"Dacă în 2006 OMS anunța 1 milion de cazuri de îmbolnăvire din cauza intoleranțelor alimentare, anul acesta vine cu date noi: 2,5 milioane de cazuri de acest fel. Prof. univ. dr. Dan Mircea Cheta precizează că peste 45% dintre persoane pot să aibă o intoleranță la alimente sau aditivi, indiferent dacă știu acest lucru sau nu. Asocierea acestor simptome ale căror cauze erau necunoscute cu intoleranțele alimentare a necesitat secole de cercetare științifică.

Mecanismul este următorul: alimentele ingerate ajunse în tubul digestiv rămân incomplet digerate din cauza lipsei unor enzime sau fermenți necesari descompunerii complete a alimentelor de orice fel. Aceste reziduuri nedescompuse total generează în intestin o creștere a anticorpilor IgG. Acești anticorpi produși în cantități mari și constante pot genera boli cronice în timp, dar și o largă simptomatologie care nu poate fi neapărat încadrată într-o boală", a explicat dr. Ionica Ciortan, medic primar medicină generală și pediatrie.

Simptome și boli asociate

Un pacient poate suferi de intoleranțe alimentare când au boli ale sistemului digestiv: dureri epigastrice, stomatite, balonări, constipație, reflux gastric. Apoi, boli de piele: psoriazis, neurodermatită sau acnee, boli ale sistemului nervos: anxietate, insomnie sau depresie, boli ale aparatului respirator: rinită cronică, astm bronșic, bronșite acute și, într-un final, boli ale siste-mului osos sau boli reumatice: edeme de cau-ze nedepistate și incapacitatea de a slăbi.

Cât privește prevenția acestor simptome este greu de precizat, deoarece apar la o perioadă lungă după ingerarea alimentelor, adică de la 4-8 ore și până la câteva zile, făcând imposibilă depistarea alimentului care a generat simptomele pentru a-l putea elimina.

"Recomandăm alimentația rațională, respectarea celor trei mese pe zi, evita-

rea ingestiei de alimente la o masă și efectuarea testelor de depistare a ali-mentelor care produc intoleranțe, dar și consumul alimentului preferat la interval de 3-4 zile.

Diferența intoleranțelor față de alergii este următoarea. Alergiile sunt reacții rapid apărute de la câteva minute până la o oră de la ingerarea unui aliment și sunt de tipul erupțiilor cutanate, al vărsăturilor, durerilor abdominale și până la șoc anafilactic. Sunt mult mai puțin frecvente decât intoleranțele alimentare și mai ușor de diagnosticat.

Se tratează de obicei prin medicație anti-alergică.

Intoleranțele alimentare sunt mult mai greu de diagnosticat, se caracterizează prin scăderea secreției de serotonină din creier ce duce la depresie", a mai spus medicul.

Ce au de făcut pacienții

După excluderea acestor alimente nebenefice organismului se obține îmbu-nătățirea stării de sănătate cu peste 50% în baza rezultatelor obținute și la reco-mandarea medicului. Această determi-nare se efectuează prin teste de screening, dar și teste de sânge mult mai precise ce pot fi realizate în cadrul clinicii Iowemed.

Medicii recomandă ca în urma testelor să se evite consumul alimentelor incriminate pe o perioadă determinată de la o lună și până la un an, după care se reia consumul printr-un program de rotație a alimentelor la 3-4 zile. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Septembrie 2015
Stire din Sănătate : Consultații pentru copii, la Iowemed
Pagina a fost generata in 0.4921 secunde