Stresul poate fi redus prin activitate fizică bine organizată

10264
Stresul poate fi redus prin activitate fizică bine organizată - fond-stresul-si-activitatea-fizi-1683718390.jpg

Articole de la același autor

Stresul are o influență foarte mare asupra tulburărilor metabolice ale organismului, asupra inducerii bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale, infarctului și neoplaziilor. Se modifică, așadar, mediul intern al organismului, ceea ce duce, în final, către bolile cronice, atunci când stresul din acut se transformă în stres cronic.

Stresul este parte integrantă a vieții noastre și nu trebuie ignorat, ci gestionat cu atenție. Sportul, exercițiul fizic, este benefic în ameliorarea stresului de la vârsta copilăriei, a adolescenței, indiferent de sex, de activitatea zilnică, de profesie sau de vârstă. De asemenea, activitatea fizică este necesară când apar semnele depresiei și anxietății și când există tulburări de somn. Activitatea fizică poate regla și modifica somnul, punându-și amprenta asupra calității acestuia.

Pentru gestionarea nivelului de stres, trebuie implementate câteva recomandări standardizate, stabilite protocoale prin care să poată fi gestionate depresia, anxietatea, tulburarea somnului și agitația. Activitatea fizică, sportul, mișcarea pot fi aplicate în programe adaptate vârstei, sexului și locului unde se pot desfășura acestea. Activitatea fizică trebuie să meargă în același timp cu o nutriție sănătoasă, un regim al somnului și un program profesional la care suntem expuși sau stabilit pentru propriul confort. Se pot stabili niște parametri standardizați, pentru ca activitățile zilnice să fie practicate astfel încât să amelioreze simptomele anxietății, depresiei, tulburării somnului. Aceste protocoale sunt un fel de rețetă și formează un regim igieno-dietetic.

În urmă cu aproximativ 40 de ani, atunci când stabileai un plan terapeutic pacientului, cel mai important punct era regimul igieno-dietetic. Astăzi, aspectul igieno-dietetic este uitat și se trece direct la medicație.

Mișcarea zilnică ar trebui să cuprindă tipul de activitate sportivă, anume sportul la sală, alergare în aer liber, înotul, ciclismul, yoga, pilates sau alte exerciții în studiouri de gimnastică aerobică. Totul trebuie să se raporteze la patologia pacientului, căruia i se sugerează activitatea sportivă cea mai potrivită. Iar în cadrul acestei activități se recomandă frecvența, nivelul intensității, dacă necesită sau nu supraveghere, dacă se desfășoară individual sau în grup, dacă face apel și la alte activități, de exemplu gospodărești, activități de agrement cum ar fi vâslitul, badminton, sporturi care socializează și așa mai departe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5503 secunde