Factorii de risc ai botulismului

4737
Factorii de risc ai botulismului - botulismul-1683718104.jpg

Articole de la același autor

Botulismul este o boală rară, gravă însă, pe care o generează toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Bacteriile pot fi găsite în sol, apă și alimente contaminate și pot produce o toxină puternică numită botulinică. Toxina botulinică poate afecta sistemul nervos și poate duce la deficit motor și chiar la deces.

Diseminarea toxinelor botulinice în organism afectează fibrele nervoase ale sistemului nervos central și determină simptomele specifice pentru neuropatia periferică. Tipurile A, B și E determină peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretată de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezintă capacitate letală extrem de ridicată. Aceasta determină apariția simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminațiilor neuromusculare.

Factorii de risc care pot crește sanșele unei persoane de a contracta botulismul cuprind consumul de alimente contaminante, fermentarea alimentelor acasă, traumatisme la nivelul pielii și utilizarea drogurilor injectabile. Botulismul poate apărea din cauza consumului de alimente contaminate, cum ar fi conservă sau carne slab gătită, care au fost contaminate cu bacterii Clostridium botulinum. De asemenea, dacă alimentele sunt fermentate la domiciliu, riscul de botulism este crescut, deoarece bacteriile Clostridium botulinum pot fi prezente în sol sau în apă și pot ajunge în alimente. Totodată, rănile care ajung în contact cu solul contaminate cu bacterii Clostridium botulinum pot crește riscul de a contracta botulismul. Nu în ultimul rând, utilizarea drogurilor injectabile poate crește riscul de a contracta botulismul, pentru că pot fi contaminate cu bacterii Clostridium botulinum.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3058 secunde