Factorii de risc ai botulismului
4737
Articole de la același autor
Cum afectează schizofrenia creierul
21 Aprilie 2023
Energizantele, consumate în exces, pot duce la infarct
28 Aprilie 2023
Botulismul este o boală rară, gravă însă, pe care o generează toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Bacteriile pot fi găsite în sol, apă și alimente contaminate și pot produce o toxină puternică numită botulinică. Toxina botulinică poate afecta sistemul nervos și poate duce la deficit motor și chiar la deces.
Diseminarea toxinelor botulinice în organism afectează fibrele nervoase ale sistemului nervos central și determină simptomele specifice pentru neuropatia periferică. Tipurile A, B și E determină peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretată de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezintă capacitate letală extrem de ridicată. Aceasta determină apariția simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminațiilor neuromusculare.
Factorii de risc care pot crește sanșele unei persoane de a contracta botulismul cuprind consumul de alimente contaminante, fermentarea alimentelor acasă, traumatisme la nivelul pielii și utilizarea drogurilor injectabile. Botulismul poate apărea din cauza consumului de alimente contaminate, cum ar fi conservă sau carne slab gătită, care au fost contaminate cu bacterii Clostridium botulinum. De asemenea, dacă alimentele sunt fermentate la domiciliu, riscul de botulism este crescut, deoarece bacteriile Clostridium botulinum pot fi prezente în sol sau în apă și pot ajunge în alimente. Totodată, rănile care ajung în contact cu solul contaminate cu bacterii Clostridium botulinum pot crește riscul de a contracta botulismul. Nu în ultimul rând, utilizarea drogurilor injectabile poate crește riscul de a contracta botulismul, pentru că pot fi contaminate cu bacterii Clostridium botulinum.
Diseminarea toxinelor botulinice în organism afectează fibrele nervoase ale sistemului nervos central și determină simptomele specifice pentru neuropatia periferică. Tipurile A, B și E determină peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretată de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezintă capacitate letală extrem de ridicată. Aceasta determină apariția simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminațiilor neuromusculare.
Factorii de risc care pot crește sanșele unei persoane de a contracta botulismul cuprind consumul de alimente contaminante, fermentarea alimentelor acasă, traumatisme la nivelul pielii și utilizarea drogurilor injectabile. Botulismul poate apărea din cauza consumului de alimente contaminate, cum ar fi conservă sau carne slab gătită, care au fost contaminate cu bacterii Clostridium botulinum. De asemenea, dacă alimentele sunt fermentate la domiciliu, riscul de botulism este crescut, deoarece bacteriile Clostridium botulinum pot fi prezente în sol sau în apă și pot ajunge în alimente. Totodată, rănile care ajung în contact cu solul contaminate cu bacterii Clostridium botulinum pot crește riscul de a contracta botulismul. Nu în ultimul rând, utilizarea drogurilor injectabile poate crește riscul de a contracta botulismul, pentru că pot fi contaminate cu bacterii Clostridium botulinum.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Joi, 02 Februarie 2023
Duminică, 18 Septembrie 2022
Joi, 17 Martie 2022
Joi, 03 Februarie 2022
Marţi, 28 Decembrie 2021
Vineri, 08 Octombrie 2021
Marţi, 05 Octombrie 2021
Marţi, 07 Septembrie 2021
Luni, 12 Iulie 2021
Miercuri, 19 Octombrie 2022