Stresul te îmbolnăvește de ulcer

503
Stresul te îmbolnăvește de ulcer - stresulproduceulcer-1349375096.jpg
Factori deloc de neglijat ca stresul, supărarea, irascibilitatea sau surmenajul declanșează din ce în ce mai des bolile gastrice. 


Ulcerul duodenal apare aproape de două ori mai frecvent la bărbați decât la femei și se produce de obicei în jurul vârstei de 25 până la 45 de ani. Mecanismul de declanșare apare după ce factorii enumerați anterior produc un fenomen numit "vasoconstricție", adică vasele de sânge din stomac se strangulează. Astfel, mucoasa gastrică nu mai primește cantitatea necesară de sânge, fapt ce produce un dezechilibru major pentru stomac. O altă cauză a îmbolnăvirii este de natură microbiană. 
"Ulcerul gastric se instalează pe fondul unor bacterii foarte periculoase, cum sunt Helicobacter pylori și Campylobacter pylori, care nu se tratează decât printr-o medicație antiacidă și antibiotică", a declarat, pentru "Cuget Liber" dr. Mirela Stângaciu, specialist în medicina de familie. 
Leziunile care apar în cazul unui ulcer sunt consecința ruperii echilibrului dintre factorii de apărare, care protejează mucoasa digestivă și factorii nocivi, care produc agresiuni asupra mucoasei. De aceea, alimentația poate regla multe dintre aceste efecte pe care boala ulceroasă le produce în organism. Medicul recomandă evitarea mâncărurilor condimentate, a celor grase, prăjite, dar și a consumului de cafea, tutun și alcool, substanțe care produc hiperaciditate. 


Simptomele sunt mai agresive toamna 
Ulcerul este o boală extrem de supărătoare, ale cărei simptome nu sunt de neglijat. Ele sunt foarte agresive și se acutizează în perioadele de schimbare climaterică. 
"Vorbim despre o ciclicitate a arsurilor gastrice, simptome care se acutizează toamna sau primăvara și pot fi resimțite pe un interval de până la câteva săptămâni", a mai precizat dr. Mirela Stângaciu. 
Cele mai acute dintre simptome sunt "durerea în capul pieptului", care apare la câteva ore după masă, scăderea poftei de mâncare, balonarea, senzația de vomă și uneori chiar scăderea în greutate. 
Diagnosticul este dat de medicul de familie, care va trimite pacientul la un gastroenterolog pentru o testare amănunțită. Lista de teste pentru ulcer cuprinde o radiografie cu tranzit baritat a tubului digestiv, pentru cazurile mai ușoare, o endoscopie, testul pentru hemoragie și analiza pentru bacteria helycobacter pylori, pentru cazurile cronice. 


"Regimul alimentar este esențial pentru vindecare" 
În boala ulceroasă, principalul factor terapeutic îl constituie regimul alimentar, tratamentul medicamentos având un rol secundar. Asocierea acestor două forme de tratament este însă obligatorie pentru combaterea bolii. De aceea, pe lângă medicamentele antiacide și anumite antibiotice, schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare pot grăbi vindecarea și în anumite cazuri pot eradica recidivele bolii. Pe lângă tratamentul alopat, fitoterapia recomandă ca adjuvante, infuziile și decocturile din flori de salcâm, frunze de zmeur sau sunătoare, plante ce conțin substanțe antiinflamatorii, calmante și cicatrizante, care contribuie la neutralizarea acidității. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne afectează poluarea sănătatea
Luni, 24 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Esofagita netratată duce la ulcer
Pagina a fost generata in 0.2648 secunde