Concurs Transmiterea bolilor genetice, împiedicată prin transferul ADN-ului între ovulele fecundate

209

Articole recomandate

O echipă de cercetători britanici a pus la punct o tehnică pentru împiedicarea transmiterii maladiilor genetice de la mamă la făt, prin transferul ADN-ului de la un ovul fecundat la un altul.
Cercetătorii, coordonați de Douglas Turnbull, profesor de neurologie la Universitatea New Castle, au transplantat materialul genetic din nucleul unui ovul uman fecundat în interiorul unui alt ovul fecundat, renunțând la mitocondrii (organite prezente în citoplasmă, care produc energia pentru celule și conțin propriul lor ADN). Deoarece foarte puțină citoplasmă a fost transferată în timpul procedurii, doar 2% din totalul ADN-ului mitocondrial a ajuns cu nucleele transferate în noile celule, cantitatea fiind insuficientă pentru a provoca declanșarea unor boli.
Mutațiile la nivelul ADN-ului mitocondrial sunt destul de frecvente: o persoană din 250 este purtătoarea unei mutații care poate să provoace, prin trecerea de la mamă la copil, probleme neurologice, musculare și cardiace, dar și surditate și diabet.
Pentru acest studiu, cercetătorii au utilizat 80 de ovule fecundate (embrioni) donate de cuplurile care au urmat fără succes tratamente de fecundare in vitro. Oamenii de știință au permis celor 80 de embrioni manipulați genetic să se dezvolte timp de opt zile, pentru a vedea dacă aceștia pot să crească în continuare. Dintre aceștia, 18 embrioni au continuat să se dezvolte și unii dintre ei au ajuns să conțină câteva sute de celule.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2439 secunde