Trigliceridele, valori normale și afecțiuni posibile
Articole de la același autor
Hipertrigliceridele, care înseamnă nivelul crescut al trigliceridelor, reprezintă un indicator al rezistenței la insulină, mai ales atunci când se asociază cu LDL crescut (fracțiunea lipidică „rea”) și cu HDL scăzut (fracțiunea lipidică „bună”). Trigliceridele mărite pot cauza afecțiuni coronariene. Acestea sunt implicate în apariția sindromului metabolic, iar valorile de peste 500 mg/dl pot duce la apariția pancreatitei.
Cauza principală a nivelului crescut de trigliceride este obezitatea, aspect ce implică un stil de viață nesănătos și o alimentație care va duce în timp la apariția rezistenței la insulină, în același timp cu creșterea glucozei și trigliceridelor din sânge. O altă cauză poate fi consumul cronic de alcool, care duce la deshidratare și, respectiv, la distrugerea celulelor adipoase, spun specialiștii.
Nivelul trigliceridelor poate crește și din cauza unor afecțiuni, precum cele din sfera endocrinologică, precum hipotiroidism, boli renale și așa mai departe. De asemenea, inclusiv anumite medicamente, precum diureticele, hormonii (estrogen, progesteron) și steroizii pot genera creșterea trigliceridelor. Valorile normale ale trigliceridelor sunt următoarele: la adulții bărbați - 40 – 149 mg/dl, la femei - 35 – 149 mg/dl, la copiii băieți de 0 – 5 ani - 30 – 86 mg/dl, la fete de 0 – 5 ani - 32 – 99 mg/dl, la băieți de 6 – 11 ani - 31 – 108 mg/dl, la fete de 6 – 11 ani - 35 – 114 mg/dl, la băieți de 12 – 15 ani - 36 – 138 mg/dl, la fete de 12 –15 ani - 41 – 138 mg/dl.