Virozele respiratorii nu trebuie ignorate. Vă pot pune viaţa în pericol

846
Virozele respiratorii nu trebuie ignorate. Vă pot pune viaţa în pericol - fond-viroze-3-1679579088.jpg

Articole de la același autor

Deşi a venit primăvara, este plin de viroze respiratorii, acestea fiind întâlnite atât la copii, cât şi la adulţi. Specialiştii susţin că simptomatologia cauzată de acestea poate varia de la una ușoară sau moderată, până la apariția unui tablou clinic sever, ce poate pune viața în pericol, astfel că diagnosticarea, monitorizarea și tratarea acestor infecții virale este extrem de importantă.

Aceste viroze respiratorii, numite și infecții respiratorii virale, reprezintă o categorie de afecțiuni ale căilor aeriene, cu transmitere interumană și cu un tablou clinic divers, dar sugestiv. Potrivit dr. Andreea Pantea, infecțiile virale sunt mult mai întâlnite decât cele bacteriene, astfel încât probabilitatea ca o afecțiune respiratorie să fie de cauză virală este una foarte mare. În general, o infecție virală se rezumă la nivelul căilor superioare. Acest fapt este posibil datorită abilității sistemului imun de a reține concentrația de patogeni la nivel superior și a o împiedica să treacă spre cel inferior, unde ar putea cauza o simptomatologie mult mai gravă. „Mare atenţie! În cazuri de imunosupresie acută sau cronică, infecția poate ajunge până la nivelul căilor inferioare. Principala cauză de apariție a unei viroze respiratorii o reprezintă contactul, fie el direct sau indirect, cu o persoană infectată cu unul dintre patogenii responsabili pentru infecțiile respiratorii virale. În general, oamenii experimentează cel puțin o dată în viață o infecție respiratorie de tip viral. Totuși, unele persoane se pot afla într-o categorie de risc crescut pentru dezvoltarea frecventă și/sau severă a acestui tip de afecțiuni”, a subliniat medicul.

Tabloul clinic specific virozelor respiratorii poate să difere în funcție de severitatea afecțiunii, starea generală a persoanei respective (imunosupresie, boli pulmonare cronice), dar mai ales în funcție de factorul etiologic implicat. Totuși, manifestările specifice infecțiilor respiratorii virale au suficiente puncte comune și, astfel, pot orienta diagnosticul către o certitudine, chiar înainte de izolarea patogenului în laborator.

Simptomatologia întâlnită în virozele respiratorii poate include: congestie nazală, strănut și secreții nazale abundente (rinoree), dureri de cap, dureri în gât. Alteori, pacienţii manifestă răgușeală și modificarea sau chiar pierderea vocii, tuse seacă, febră, oboseală, dureri de mușchi etc.

Pentru a putea depista o infecție respiratorie, este necesar să vă adresaţi medicului încă de la debutul simptomatologiei. Se va începe cu preluarea istoricului medical personal și familial și se va continua cu un examen fizic general, cu focus asupra stării căilor aeriene. În funcție de localizarea virozei respiratorii (superior sau inferior), este posibil să fie necesar un consult de specialitate ORL sau unul de pneumologie ori ambele.

Oricum, chiar dacă tabloul clinic poate sugera o viroză respiratorie, nu trebuie omise testele imagistice (radiografia, CT-ul) și cele de laborator, care pot identifica gradul de severitate al afecțiunii și pot izola patogenul, cu scopul administrării tratamentului optim, care constă în medicamente antivirale specifice patogenului, decongestionante nazale, antipiretice împotriva febrei, analgezice, împotriva durerilor, antitusive, expectorante.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4525 secunde