Zile de foc pentru echipaje! Ambulanțele, suprasolicitate din cauza virozelor!

1389

Articole de la același autor

Valul de viroze, gripe și infecții respiratorii continuă și în 2023. La acest moment, atât spitalele, cât și ambulanțele sunt extrem de solicitate. În fiecare zi, unitățile sanitare sunt asaltate de oameni bolnavi, cu nasul în batistă, care tușesc, îi doare capul sau au febră. Unii abia se ţin pe picioare şi sunt, efectiv, storşi de vlagă în urma acesor boli de sezon. Pe scurt, peste tot numai suferință, deoarece bolile de sezon sunt foarte agresive, poate chiar mai agresive decât în anii anteriori, spun specialiştii.

Ne-am obișnuit să vedem multă lume în spitale și în unitățile de primire a urgențelor din cadrul acestora, dar acum și Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța este la fel de solicitat. Am putea spune chiar că personalul de pe ambulanță trece printr-o perioadă de „foc”, virozele crescând considerabil numărul de apeluri la numărul de urgenţă 112, aproximativ 400 pe 24 de ore. Potrivit directorului SAJ, Monica Iacob, numărul solicitărilor a început să crească încă din luna decembrie. „Avem un număr mare de solicitări, dar noi ne confruntăm cu astfel de situaţii la fiecare început de an şi, de cele mai multe ori, de vină sunt schimbările de temperatură. Din păcate, noi nu avem pârghiile necesare ca să le putem confirma bolnavilor dacă au gripă sau o altă afecţiune respiratorie. Nu suntem în măsură să punem diagnosticul pentru viroză sau gripă, doar medicii din spital pot face acest lucru”, ne-a declarat aceasta.

La rândul său, dr. Mirela Bădescu a precizat că, înainte de toate, trebuie făcută o diferenţă clară între partea de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi ce înseamnă o unitate sanitară. „Noi stabilizăm din punct de vedere hemodinamic, respirator pacientul. Cu medicaţia pe care o avem la dispoziţie tratăm pacienţi stabili şi care nu necesită deplasarea la spital şi care se vor reorienta, apoi, către medicul de familie. În cazul pacienţilor instabili hemodinamic şi respirator, este clar că propunerea echipajului de pe ambulanţă va fi transportul acestora la unitatea sanitară, în vederea investigaţiilor de specialitate, suspicionând o posibilitate complicată, dacă vorbim despre o astfel de instabilitate. Momentan, numărul de echipaje face faţă situaţiei, dar dacă va creşte numărul de solicitări, va creşte şi timpul de aşteptare al ambulanţelor, prioritate având cazurile de cod roşu”, a declarat medicul pentru „Cuget Liber”.

Aceasta a subliniat că o afecţiune cronică poate decompensa foarte mult un bolnav cronic. Ca urmare, adresabilitatea către SAJ creşte şi în cazul bolnavilor cardiaci, cu patologie respiratorie cronică, pentru că o gripă destabilizează şi dezechilibrează un organism deja bolnav.

Ca urmare, dragi constănţeni, nu ignoraţi primele semne de boală şi încercaţi să vi le trataţi apelând, mai întâi, la medicul de familie, mai ales dacă acestea se fac simţite în orele de lucru ale serviciului de asistență medicală primară. Toate acestea în condiţiile în care suprasolicitarea ambulanţei creează o listă de așteptare nejustificată, iar deservirea solicitărilor non-urgente poate cauza situații în care pacienții cu urgențe medico-chirurgicale majore în situații critice (stop cardio-respirator, sindrom coronarian acut, accident vascular cerebral, stare de șoc, politraumatism şi altele) nu pot fi deserviți prompt și operativ de către echipaje.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7485 secunde