Zgomotele puternice și unele medicamente pot duce la pierderea auzului

181
Zgomotele puternice și unele medicamente pot duce la pierderea auzului - fond-auz-1678616629.jpg

Articole de la același autor

În prezent, problemele de auz și sănătate ale urechii sunt unele dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în rândul populaţiei. Potrivit statisticilor, în România, unu din zece români suferă de pierderea auzului. Cauzele care pot duce la pierderea auzului pot fi: congenitale (existente la naștere) sau dobândite (după naștere, pe parcursul vieții).

Se estimează că, la nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni suferă de o scădere a auzului (hipoacuzie), iar dintre aceștia aproape 430 de milioane de persoane prezintă o deficiență de auz invalidantă.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), peste 60% dintre problemele de auz și sănătate a urechii pot fi identificate și abordate la nivelul asistenței medicale primare. Principala cauză a morbidității sistemului auditiv este reprezentată de neabordarea la timp a problematicii pierderii auzului, ceea ce se traduce, în final, printr-un cost anual global de 980 de miliarde de dolari. Este de așteptat ca prevalența pierderii auzului să crească considerabil în următoarele decenii din cauza schimbării demografice a populației, creșterii expunerii la factori de risc (zgomotele puternice, utilizarea anumitor medicamente), precum și persistenței unor afecțiuni netratate ale urechii, cum ar fi otita medie.

Multe dintre cauzele care duc la pierderea auzului sunt prevenibile, persoanele care prezintă deficiență de auz putând beneficia de intervenții oportune și corespunzătoare patologiei.

Potrivit dr. Loti Popescu, la copii, 60% dintre cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin strategii corespunzătoare de sănătate publică (de exemplu îmbunătățirea îngrijirii materne pe parcursul sarcinii și în perioada perinatală, screening-ul auditiv, imunizarea împotriva rubeolei și a meningitei, gestionarea precoce a otitei medii etc).

Tocmai de aceea, integrarea serviciilor de îngrijire a sănătății auzului și a urechii în serviciile de îngrijire medicală primară este posibilă prin formarea și consolidarea capacităților de la acest nivel. Astfel, o implementare eficientă a strategiilor dovedite pentru prevenirea pierderii auzului și reabilitarea acestuia, implementarea unui număr de măsuri de sănătate publică, inclusiv integrarea serviciilor de îngrijire a sănătății urechii și a auzului extinse și de înaltă calitate în sistemele naționale de sănătate, reprezintă soluții pentru diminuarea impactului acestor afecțiuni. Pentru a oferi un instrument care să sprijine consolidarea capacității de intervenție în problematica auzului, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou manual de instruire sub titlul „Manual de instruire primară pentru îngrijirea sănătății urechii și a auzului”, împreună cu manualul formatorului, precum și alte resurse utile la nivelul comunității.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9206 secunde