Activiștii de mediu, despre Marea Neagră: "Nu mai este loc pentru un nou proiect de energie fosilă!"

336

Articole de la același autor

Joi, 30 mai, Organizația Greenpeace România împreună cu EPC - Consultanță de mediu au desfășurat o activitate de informare publică numită „Marea Neagă în pericol”, la Hotelul Continental Forum Constanța.

La acest eveniment au participat Vlad Tăușan, consultant în comunicare, Marius Nistorescu, doctor ecolog și manager general al EPC, Vlad Cătună, coordonatorul campaniei Climă și Energie la Greenpeace România, și Dragoș Pătraru, jurnalist, prezentator și scriitor.

Activiștii de mediu au vorbit despre starea actuală a Mării Negre, criticând astfel proiectul „Neptun Deep”, prin care se dorește exploatarea resurselor naturale de sub mare.



Aceștia susțin, printre altele, că Marea Neagră se numără printre bazinele cele mai contaminate ale lumii, din punct de vedere radioactiv, ca urmare a accidentului de la Cernobîl din 1986.

De asemenea, activiștii arată că majoritatea țărmurilor Mării Negre, respectiv Turcia, Ucraina și România, au înregistrat un nivel foarte ridicat de deșeuri reprezentate de ambalaje din plastic și articole mici din plastic neambalate. Dintre aceste deșeuri, o bună parte ajunge în mare prin intermediul râurilor.

Informațiile prezentate la acest eveniment arată și impactul negativ pe care pescuitul îl are asupra faunei din mare. Astfel, activiștii de mediu susțin că flotele de pescuit sunt supradimensionate, iar capturile depășesc cu mult nivelele de sustenabilitate ale populațiilor de pești.

Exploatarea petrolului din Marea Neagră

În Marea Neagră, cea mai mare concentrație de scurgeri de petrol se află pe principalele rute de transport maritim Odessa-Istanbul și Novorossiysk-Istanbul. Aceste scurgeri afectează atât fauna și flora, cât și calitatea apei mării.

Având în vedere toate aceste informații, Organizația Greenpeace România, împreună cu EPC - Consultanță de mediu, acționează împotriva unui proiect ce urmează să fie implementat, numit „Neptun Deep”.



Acest proiect își propune să scoată 100 de miliarde de metri cubi de gaze din mare începând din 2027. Potrivit datelor activiștilor de mediu, Neptun Deep va fi responsabil de 209 milioane de tone de CO2 degajat în atmosferă, adică aproximativ 10,4 milioane de tone de CO2 pe an.

„Dobrogea este o regiune din România care se află în proces de deșertificare. Știm cine sunt responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice. Avem un mesaj foarte clar: nu mai este loc pentru noi proiecte de energie fosilă! Misiunea noastră este să ne opunem acestui proiect «Neptun Deep», proiect ce va fi responsabil pentru 200 de milioane de tone de CO2 în atmosferă”, a spus Vlad Cătună, activist de mediu în cadrul organizației Greenpeace România.

El a declarat că acest proiect nu are parte de o analiză corectă a riscurilor, documentele de inițiere sunt aprobate mult prea rapid, iar cetățenii din localitățile de pe litoral nu sunt informați și consultați cu privire la impactul acestuia.

„Se pune problema complet greșit. Nu mai e loc în lumea de astăzi pentru așa ceva, am convenit, la Paris, unde vrem să ajungem și cum vom face. Se pare că nu se ține cont", a susținut Dragoș Pătraru.

Ce ar trebui făcut

Specialiștii Greenpeace și EPC - Consultanță de mediu au prezentat un set de recomandări care ar putea duce la diminuarea și întârzierea procesului de degradare a Mării Negre.

„Creșterea finanțării pentru proiectele de cercetare din Marea Neagră; includerea ariilor naturale protejate pentru mamifere marine în legislația țărilor riverane Mari Negre; stabilirea capturilor pe baza capacității de suport a speciilor marine, ținând cont și de starea lor de conservare; actualizarea Cărții Roșii care detaliază habitatele, flora și fauna Mării Negre; evaluarea impactului proiectelor trebuie realizată prin implicarea activă a factorilor interesați, inclusiv în context transfrontieră; desemnarea de zone de non-intervenție în Marea Neagră, nu doar în statele membre UE”, au susținut specialiștii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2843 secunde