Elevi constănțeni, supărați pe președintele CJC. "Naveta nu este un moft!"

1424
1
Elevi constănțeni, supărați pe președintele CJC.

Articole de la același autor

Tărăgănarea decontării navetei elevilor se transformă în bătaie de joc pe față. Și dacă nu e rezolvată acum, atunci când? Dacă în campanie electorală candidații nu-și momesc alegătorii cu gesturi minime, atunci ce speranță își mai pot pune viitoarele generații de alegători în consilierii județeni care acum, vremelnic, votează niște hotărâri esențiale pentru traiul constănțenilor?

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța de miercuri, 29 mai, s-a aflat Proiectul de Hotărâre nr. 116/17.05.2024 privind acordarea unor facilități elevilor din județul Constanța care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, pe parcursul anului școlar 2024-2025, pentru serviciul de transport public județean de persoane prin curse regulate. 
Cu toate acestea, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

În respectivul proiect se preciza asigurarea transportului gratuit pentru elevi de către Consiliul Județean Constanța numai pentru cinci călătorii

dus-întors, în ciuda prevederilor Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, care garantează elevilor gratuitate pe tot parcursul anului școlar. Conform Legii Învățământului, Legii 92/2007, Regulamentului 1370/2007, deciziilor CJUE, ANRSC și Consiliului Concurenței, transportul județean trebuie asigurat din bugetul județean. „Astfel, concluzionăm că este obligația consiliilor județene să asigure gratuitate elevilor, iar plățile către operatorii de transport nu se pot face prin inspectoratele școlare, deoarece acestea nu au bază legală pentru plata compensațiilor. Consiliile județene sunt cele care au contracte încheiate cu operatorii de transport”, se arată într-un comunicat al Uniunii Elevilor Reprezentanți (UER), entitate care a formulat amendamente asupra prezentului proiect, pentru a corela propunerile CJC cu cadrul legal și cu nevoile elevilor. 


Amendamentele au fost prezentate înainte de retragerea proiectului de Lorena Drăgușin, președinte UER și elevă navetistă.
Acestea propun asigurarea compensării a 30 de călătorii dus-întors/lună, pe tot parcursul anului școlar, pentru a asigura accesul elevilor la transport gratuit și la educație. Mai mult, amendamentele precizează obligația consiliilor județene de a asigura aceste facilități, conform legilor anterior menționate.


„Sunt partidele instrumente de îmbogățire a politicienilor?”


În data de 24 aprilie 2024, în cadrul ședinței de Consiliu Județean Constanța, președintele Mihai Lupu a afirmat că își va asuma amendamentele propuse de Uniunea Elevilor Reprezentanți și că va convoca o ședință extraordinară pe 30 aprilie, pentru a relua subiectul. În data de 30 aprilie, a avut loc o întâlnire la CJC pe tema menționată, iar președintele Mihai Lupu a afirmat că au fost convocați consilierii județeni, însă nu au vrut să vină.

„De fapt, acea ședință nu a fost convocată, ci președintele Consiliului Județean a mințit. Acesta a promis o altă ședință, unde ar fi invitat și consilierii județeni, aparatul de specialitate, Inspectoratul Școlar Județean și Uniunea Elevilor, în data de 15 mai 2024, care a fost doar o altă minciună”, afirmă reprezentanții UER.

Miercuri, 29 mai, președintele CJC împreună cu un alt angajat al CJC au susținut că plățile către operatori trebuie făcute prin inspectoratele școlare.

„Mi-ar fi plăcut ca domnul Mihai Lupu să mă lămurească privind acordarea celor cinci călătorii dus-întors/lună pentru elevii navetiști, deoarece nu înțeleg de unde a rezultat acest calcul. Este nevoie de un minim de noțiuni elementare de matematică pentru a înțelege că acest număr nu acoperă nici măcar călătoriile din weekendurile unei luni. Consiliul Județean are obligația de a asigura transport gratuit elevilor pe tot parcursul anului școlar. Nu doar cinci călătorii dus-întors, nu doar pe parcursul anului școlar 2024-2025. Este o obligație permanentă a Consiliului Județean, nu o opțiune, nu un moft al elevilor!”, a transmis Lorena Drăgușin, președinte UER, care în final afirmă că „partidele trebuie să demonstreze că nu sunt doar niște partide în plus, instrumente pentru îmbogățirea politicienilor”.

Ea este convinsă că trebuie solicitată convocarea unei ședințe extraordinare în care să se voteze pozitiv amendamentele UER. 



Comentează știrea

Bataie de joc generalizata
31 mai

Aici sint o multi de factori implicati, plecind de la legea in sine[ delegare locala de responsabilitati cu implementare cu vor "muschii" ... pai o fi descentralizare, dar e adecvat aici ?], adica factorii de conducere ai RO. Pe plan local se mai adauga toti alesii neamului si institutiile cu competenta atit direct [ inspectorat, prefectura, primarie in sens de grija fata de copiii orasului inclusiv ai lor ] si indirect [ asociatiile de parinti, diferite ong-uri chiar su scop de sprijin pe educatie : juridic, logistic ]. Justitia, aici in ultima instanta dar asta e societate[oras] normala ? E ceva in genul ca dai o ciorba gratuit, dar obligatoriu la cantina [ si cantina e inexistenta sau mereu inchisa ca e prea scump sa angajam pt. sevire si nici fata de masa ... ] E apreciabil efortul elevilor, dar ... ca e o societate care persista in anormalitate pe toate palierele. Cu votul poate o speranta ... dar premisele, etc !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4569 secunde