Acuzații grave! Căminul de bătrâni din Eforie Nord îşi desfăşoară activitatea ilegal

2531
2

Articole de la același autor

În cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural Constanța, care s-a desfășurat în data de 1 martie, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Laura Constandin, a atras atenția asupra unei situații speciale, un cămin de bătrâni care funcționează ilegal, în condiții improprii.

Una dintre atribuţiile Inspecţiei Sociale este inclusiv aceea de a verifica serviciile sociale, un domeniu sensibil pentru mulți. La ora actuală, în județul nostru sunt 133 servicii sociale, împărţite în proporţie de 65% pe domeniul public şi 35% pe domeniul privat. Toate aceste servicii trebuie să funcţioneze după un set de standarde, cu o licenţă care poate fi provizorie, pentru un an de zile, după care este definitivă, pentru încă patru ani. „Nu avem cazuri de servicii care să funcţioneze fără licenţă, cu o singură excepţie. Ne referim la un cămin de bătrâni din Eforie Nord care funcţionează, în continuare, cu licenţa suspendată de AJPIS şi pentru care s-au făcut demersuri, mai departe, de urmărire penală”, a declarat şeful AJPIS.



Conform prezentării de pe propriul site, Căminul de bătrâni „Sfinții Constantin și Elena” din Eforie Nord, situat pe strada Cameliei nr. 20, oferă cazare pentru persoanele vârstnice, masă şi îngrijire de specialitate beneficiarilor săi. Din descriere se înţelege că, în acest spaţiu, persoanelor vârstnice li se oferă îngrijirea de care au nevoie, supraveghere continuă și asistență medicală, servicii de reumatologie, reflexoterapie, şedințe de kinetoterapie etc.

Din păcate, sub reclama pe care şi-o face stau multe nereguli, semnalate de nenumărate ori de către angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.



Centrul a avut licenţă provizorie de funcţionare

„La început, centrul a avut licenţă provizorie de funcţionare şi, conform atribuţiilor pe care le au, inspectorii sociali s-au deplasat acolo pentru a verifica încadrarea în normele metodologice şi în procedurile de lucru ale căminului. Instituţia trebuie să respecte nişte standarde pentru a deţine licenţa de funcţionare. La faţa locului, însă, au descoperit că nu este îndeplinit niciun standard. Nu se încadrau sub nicio formă, în niciun fel de prevedere legală. Ca urmare, au fost amendaţi, iar inspectorii noştri au dispus închiderea serviciului respectiv şi transportarea beneficiarilor înapoi la aparţinători, pentru că spaţiul era neconform. Nu s-a întâmplat acest lucru. Inspectorii au revenit în control în 2021, apoi, din nou, în 2022, au făcut sesizare la Poliţia Locală Eforie, sesizare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa şi la toate organele de control judeţene. De asemenea, au fost acolo, în control, şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi toate instituţiile cu atribuţii de control. S-au făcut verificări, care au scos în evidenţă faptul că totul este neconform. S-au aplicat amenzi, care au plecat spre executare la ANAF. Patronul are toate conturile blocate, dar se pare că acest lucru nu îl împiedică să îşi desfăşoare, în continuare, activitatea. Noi, ca organ de inspecţie, nu avem cum să mergem să luăm beneficiarii în maşini, pentru că nu intră în atribuţia noastră. Nu avem cum să facem acest lucru”, a precizat Laura Constandin.



Şeful AJPIS a adăugat că, la ultimul control, acolo erau cazate în jur de 38-40 persoane, care locuiesc în două imobile despărţite de un gard. Nu se ştie cum, dar, uneori, în momentul în care aflau că vor fi controlaţi, făceau un fel de aranjamente între cele două centre, astfel încât cei imobilizaţi la pat să fie ascunşi, iar cei cu mobilitate redusă să poată fi văzuţi în centru ca fiind viabili, a mai spus aceasta. Pe de altă parte, inspectorii sociali s-au alertat analizând rata de decese raportată la Starea Civilă Eforie, toate la aceeaşi adresă. „De aceea au şi plecat inspectorii pe teren, iar în prezent, situaţia este în urmărire penală şi în ancheta poliţiei şi a Parchetului. Noi ne-am deplasat acolo pentru a identifica un cămin care funcţionează ilegal şi am descoperit că nu sunt îndeplinite condiţiile legale de funcţionare nici măcar în proporţie de 20%, iar condiţiile în care sunt ţinuţi beneficiarii sunt neconforme”, a încheiat directorul AJPIS.



Comentează știrea

braniste george
3 martie 2023
cine ar indrazni?

patronul e fost politist

Dee
28 martie 2023
Ilegal

Este strigator la cer ce se întâmplă acolo! Totul neconform!

Pagina a fost generata in 0.3093 secunde