Președintele Protecției Consumatorilor:

"Am găsit tone de mâncare de care nici cățelul, nici pisica nu s-ar fi apropiat!"

458

Supermarket-urile și lanțurile de magazine care vând mâncare gata preparată au fost, în ultima perioadă, în atenția comi-sarilor din cadrul Autorității Na-ționale pentru Protecția Consumatorilor. Aceștia au descoperit numeroase nereguli și produse care ar fi pus în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a precizat că au fost verificați 297 de agenți economici, constatându-se abateri la 68 la sută dintre aceștia.
"Au fost verificate 36 de tone de alimente, respectiv materii prime, mâncăruri și preparate culinare, iar două tone erau în situația în care nici cățelul sau pisica nu s-ar fi apropiat de ele", a spus Constantin Cerbulescu.
Șeful ANPC a povestit că, în multe situații, unele materii prime erau congelate și folosite ulterior. Așa se face că a fost descoperită burtă congelată care ulterior era folosită la ciorba de burtă și perișoare congelate care ulterior erau băgate în ciorba de perișoare. De asemenea, la numeroase produse, cantitatea înscrisă pe ambalaj nu corespundea cu cea reală, existând diferențe chiar și de 150-200 de grame.
În urma controalelor, au fost aplicate 217 sancțiuni contravenționale, constând în 114 avertis-mente și 103 amenzi contravenționale în valoare totală de 301.800 de lei.


Brânză și lapte de vacă numai pe hârtie
O altă acțiune de control a vizat comercializarea laptelui de consum și a produselor lactate. Inspectorii ANPC au controlat peste 660 de operatori economici, la 510 dintre aceștia fiind găsite diferite abateri, dintre care peste jumătate erau semnificative. Astfel, au fost verificate peste 125 de tone de lapte de consum și produse lactate, din care 24 de tone nu se încadrau în prevederile legale.
Inspectorii ANPC au prelevat 59 de eșantioane din lapte și produse lactate, în urma analizelor rezultând că 37 la sută dintre acestea nu se încadrau în parametri fizico-chimici impuși sau declarați de producător.
"În cazul brânzei telemea, comercianții pun cât mai multă saramură și mai puțină grăsime", a explicat Constantin Cerbulescu.
În urma controalelor, au fost retrase definitiv de la vânzare 460 de kilograme de produse lactate. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 19 tone de lapte de consum și produse lactate, în valoare de 221.000 de lei, până la remedierea neconformităților constatate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Octombrie 2011
Stire din Social : Țepe cu produse tradiționale
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Câte E-uri conțin chipsurile
Pagina a fost generata in 0.295 secunde