X

Băncile și stațiile de autobuz smart din oraș, prăfuite și pline de noroi! "Vrem să fim moderni, dar nu ne iese!"

5429
2

Articole de la același autor

În ultimul an, municipiul Constanța s-a „îmbogățit” cu mobilier urban inteligent, adică bănci și stații de autobuz smart, instalate atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru turiștii care sosesc în sezonul estival. Unul dintre scopurile acestui proiect a fost de a îmbunătăți experiența celor care așteaptă autobuzul, oferindu-le acces la facilități moderne și funcționale.

Administrația locală anunța, în luna noiembrie a anului trecut, montarea mobilierului urban în cadrul proiectelor de modernizare și reabilitare a marilor bulevarde. Astfel, în oraș au fost montate bănci inteligente, stații de autobuz, dar și panouri informative.

„Tot mobilierul smart este alimentat cu energie solară, oferă posibilitatea înmagazinării energiei pe timpul nopții și pentru zilele înnorate, are senzori pentru măsurarea calității aerului, posibilitate de încărcare wireless, funcție Wi-Fi și porturi de încărcare USB. Astfel, cât așteptaţi autobuzul, vă puteţi încărca și telefonul ori vă puteţi folosi de funcția Wi-Fi pentru a naviga pe internet”, transmiteau reprezentanții municipalității, atunci când a fost anunțat proiectul.


Cu toate acestea, mulți constănțeni nu au o opinie favorabilă despre aceste dispozitive, fie din cauză că nu știu cum să le utilizeze, fie pentru că multe dintre bănci și stații nu funcționează corespunzător, unele chiar deloc.



„Cred că nu aveau pe ce să cheltuie banii. Stațiile acestea inteligente nu numai că sunt mai mici decât cele care erau înainte și te suflă vântul din toate părțile, dar nici nu funcționează ecranul acesta care nici măcar nu înțeleg ce ar trebui să facă”, a declarat pentru redactorii ziarului „Cuget Liber”, Marin Timoc, senior din Constanța.

„Nu vedeți că pe băncile astea nu se așază nimeni? Sunt pline de praf. Încărcare USB? O prostie, nu încarcă absolut nimic. Cică s-ar alimenta cu lumină de la soare, păi la cât soare a fost până acum, trebuia să ne încarce telefoanele tuturor. Bătaie de joc pe banii noștri”, a adăugat un tânăr student din oraș.

Mulți dintre constănțeni consideră că aceste noi achiziții ar fi trebuit să fie puse demult în funcțiune, dacă tot au fost montate prin oraș. Ecranele din stațiile inteligente ba funcționează, ba nu. Culmea, pe cele care funcționează, nu poți face nimic. Tinerii susțin că pe aceste ecrane ar putea fi pus traseul autobuzelor pentru a ști în cât timp sosesc sau în ce zonă se află.

„Dacă vor să nu fie o achiziție inutilă, măcar să programeze ecranele din stații să ne prezinte traseul autobuzelor sau locația lor în timp real. Eu văd pe ecranele acestea că scrie cât e ceasul. Nu vreau să văd ceasul că am și eu telefon”, a spus un alt tânăr.





Vor fi funcționale vreodată?

Nu numai că unele dintre aceste dispozitive nu funcționează, ba chiar arată de parcă ar fi fost părăsite de acum ani de zile. Băncile arată jalnic, pline de praf, noroi și mizerie. Nimeni nu se încumetă să așeze pe ele, ba să le și folosească.

Nici stațiile nu sunt într-o stare atât de bună. Ecranele, care în mod normal ar fi trebuit să fie pornite, sunt și ele, la rândul lor, pline de praf.

„Doamne ferește, dar îți este silă să te așezi pe ele. Sunt pline de noroi și de găinaț. Nu se poate așa ceva. Vrem să fim moderni, dar nu ne iese. Măcar să se deranjeze cineva să vină să le șteargă. Mai mare rușinea!”, a declarat o constănțeancă.

Contactați de redactorii cotidianului nostru, reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța au specificat că, până în acest moment, doar stațiile de pe bulevardul Lăpușneanu și bulevardul 1 Mai funcționează, pe când cele din zona centrală, nu. Totodată, aceștia au afirmat că restul mobilierului inteligent va funcționa atunci când proiectul va fi finalizat, termenul fiind în iulie 2026.



Așadar, nu ne rămâne decât să așteptăm ca aceste noi tehnologii să fie funcționale și să sperăm că, până atunci, nu se vor strica sau nu vor fi distruse.



Comentează știrea

Ion
12 octombrie

Mai pune Chitac o taxă.

Ovidiu
14 octombrie

Până în 2026 se va pune praful pe ele.

Pagina a fost generata in 0.6465 secunde