Bătrânețe, haine grele! Pensionarii se împrumută ca să aibă ce să pună pe masa de Paște

911

Articole de la același autor

Foarte multe persoane din întreaga ţară au apelat, în această perioadă, la Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor (CARP) pentru împrumuturi, majoritatea pentru a avea ce pune pe masa de Paște, dar şi pentru a-și acoperi cheltuielile de zi cu zi. Situaţia nu este diferită nici la Constanţa, vârstnicii preferând această variantă pentru a ieşi din impas.

Cu toate că rambursarea sumelor este o povară pentru unii dintre ei, aceasta reprezintă, în acelaşi timp, cea mai bună soluţie pentru bătrâneii cu posibilităţi financiare reduse. Altfel spus, pentru unele persoane de vârsta a treia, împrumuturile ce vin de la CARP sunt ca o mană cerească şi le ajută enorm să traverseze această perioadă a anului, în care familia se adună la masa tradiţională de Paşte. Potrivit președintelui Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Constanţa, Elena Nicolae, vârstnicii li se adresează în număr mare şi pentru că ei nu percep dobânzi, ca băncile. „La ora actuală, avem înregistraţi 8.467 membri, iar de la începutul lunii aprilie şi până acum, am avut 260 de împrumuturi, în valoare de peste două milioane de lei. De exemplu, ca să poată lua 25.000 de lei, trebuie să dispună de un fond de 5.000 de lei. Noi bănuim că toate sumele împrumutate, până la limita fondului, de 500, 2.000-3.000 lei au fost luate pentru Paște. Precizăm că membrii noştri cotizează lunar cu 1% din valoarea veniturilor şi aici ne referim inclusiv la bugetarii care se pot înscrie la CARP. În plus, toate categoriile de persoane mai plătesc o sumă fixă, în valoare de cinci lei, care este contribuţia pentru ajutorul de deces”, a declarat aceasta, pentru „Cuget Liber”.



Pe holurile instituţiei am întâlnit-o şi pe Dorina N. (71 de ani), care a spus că a muncit o viață întreagă în domeniul alimentaţiei publice. „Nici sărbătorile nu mai sunt ce-au fost odată. Acum, este greu să pui pe masă tradiţionalul cozonac, o pască, o friptură de miel, iar dacă mai ai şi musafiri, este nevoie de câteva sute de lei. Bătrânii de azi au ajuns rău de tot. Pensiile sunt mici, noi suntem bolnavi, tratamente avem de luat, iar după ce plătim toate dările către stat, ne rămâne prea puţin pentru mâncare. Acesta a fost motivul pentru care am apelat la CARP, pentru că împrumuturile sunt mai ușor de plătit”, ne-a mărturisit femeia.



Un alt membru CARP a precizat că sunt momente când este nevoie de o anumită sumă de bani și chiar dacă nu este foarte mare, dacă nu o ai, este o problemă. „Am muncit o viaţă întreagă şi bani tot nu avem. În prima zi de Paște îmi vin copiii şi nepoţii în vizită, iar imediat după aceea am o intervenţie chirurgicală de efectuat. Cum pensia este mică, am recurs la această variantă pentru a-mi putea rezolva problemele”, a adăugat acesta.

Toate aceste persoane ştiu că un nou împrumut se poate acorda după achitarea precedentului, nefiind nevoie de multe documente, ca la bancă, ci numai de cuponul de pensie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.591 secunde