Butoiul cu pulbere este gata să explodeze! Sindicatul Sanitas, în grevă japoneză, pe termen nelimitat!

270
Butoiul cu pulbere este gata să explodeze! Sindicatul Sanitas, în grevă japoneză, pe termen nelimitat! - fond-greva-japonezajpg-2-1686071843.jpg

Articole de la același autor

Toţi membrii Sanitas din unitățile sanitare şi de asistență socială din județul Constanța intră începând de miercuri, 7 iunie, în grevă japoneză, pe termen nelimitat, de data aceasta. Potrivit sindicaliştilor, aceasta constituie doar o etapă scurtă acordată pentru finalizarea negocierilor și rezolvarea revendicărilor. În situația în care reprezentanții Guvernului nu adoptă urgent măsurile convenite și nu găsesc soluții pentru problemele rămase în discuții, se ia, deja, în calcul declanşarea grevei generale.

Le-a ajuns cuţitul la os şi au luat măsuri. Salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială atrag, încă o dată, atenția Guvernului României că membrii lor de sindicat nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicări. „Butoiul cu pulbere din cele două sisteme este gata să explodeze, în condițiile în care a fost adoptată Legea salarizării 153/2017, o lege care a creat multe așteptări în Sănătate și Asistență Socială, dar care s-a dovedit o sursă nesfârșită de inechități, omisiuni și discriminări între salariați. Totodată, modificarea Codului Fiscal (mutarea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor) a condus la diminuări salariale pentru categorii de personal din Sănătate și Asistență Socială. Apoi, impozitarea indemnizației de hrană cu 41,5% a diminuat toate veniturile angajaților din sistemul sanitar, mai ales pentru cei care nu au beneficiat de majorare reală în 2018, iar «înghețarea» ei la nivelul anului 2019 generează permanent frustrare și tensiuni. În acelaşi timp, adoptarea ordonanțelor «trenuleț» a înghețat sporurile la nivelul lunii decembrie 2018 și a generat alte discriminări mult mai grave. Angajații din Sănătate și Asistență Socială au fost nevoiți să protesteze periodic pentru acordarea unor firimituri din drepturile/creșterile salariale prevăzute în Legea salarizării, drepturi/creșteri care nu au acoperit inflația”, au precizat aceştia. Potrivit preşedintelui Sindicatului Sanitas Constanța, Nicolae Manea, au revendicări comune pentru cele două sectoare, dar şi revendicări pentru fiecare în parte. „Dacă discutăm despre sectorul sanitar, discutăm despre deblocarea posturilor în sistemul public sanitar, punerea în aplicare, în integralitate, a Legii 153, acordarea tuturor sporurilor şi nu numai. Marea majoritate a angajaţilor sunt blocaţi cu sporurile la luna decembrie 2018. De asemenea, se doreşte adoptarea proiectului de lege a salarizării, finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate, reluarea imediată a negocierilor, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă. În funcţie de rezultatul negocierilor cu Guvernul vom adopta un program de acţiuni revendicative care să arate nemulţumirile sau mulţumirile membrilor Sanitas. Greva japoneză pe care o începem pe 7 iunie este valabilă pe toată perioada desfăşurării negocierilor, care cred că nu va dura mai mult de zece zile”, a precizat liderul de sindicat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2982 secunde