Sindicaliştii, în acțiune! "Negociem şi căutăm soluţii pentru salariaţii din Sănătate şi Asistenţa Socială"

7598
1

Articole de la același autor

La ora actuală, CNSLR Frăţia, filiala Constanţa, este implicată în soluţionarea tuturor problemelor cu care se confruntă sindicatele de la malul mării. Potrivit preşedintelui Constantin Grosu, problemele sunt întâlnite la nivelul Sindicatului Sanitas, fiind nesoluţionate de foarte multă vreme. În cazul sindicatului Drumuri Judeţene din cadrul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP), negocierile salariale sunt în plină desfăşurare.







Despre problemele angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială se ştie de foarte mult timp. Din păcate, ele nu au fost rezolvate în totalitate. La acest moment, ei cer un raport corect, echitabil între salariul asistenţilor medicali și cel al medicilor, dar şi un raport corect, echitabil între salariul infirmierei și cel al asistentului medical. În urma unui sondaj pe care majoritatea sindicaliştilor l-au completat, de curând, reiese că mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că raportul actual dintre salariul de bază brut al asistentului medical și cel al medicului este incorect. Aceeași opinie este exprimată și în ceea ce privește raportul actual existent între salariul de bază brut al asistentului medical și cel al infirmierei. Astfel, 43,44% dintre respondenți consideră că raportul dintre salariul de bază brut al asistentului medical și cel al medicului ar trebui să fie de 1 la 2, în timp ce alți 10,76% consideră că raportul ar trebui să fie 1 la 3, evident cu respectarea unor criterii precum nivelul de pregătire al asistentului, vechimea în muncă, gradul, nivelul de responsabilitate etc. De asemenea, 42,5% dintre respondenți consideră corectă poziționarea salariului infirmierei la jumătatea celui obținut de asistentul medical. În studiul Sanitas s-a luat în considerare salariul de bază al asistentului medical ca element de raportare, având în vedere că acesta se află, în prezent, aproximativ la jumătatea grilei de salarizare care se aplică în sistemul public de sănătate și de asistență socială.



Negocieri salariale şi la Drumuri Judeţene

Potrivit preşedintelui Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, s-a intrat, recent, la masa discuțiilor (se negociază noua lege a salarizării) şi există această asumare a statului român, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ca până la sfârşitul semestrului I noua lege să fie aprobată. „Pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţa socială este o mare problemă, pentru că s-au asumat nişte piloni. În primul rând, totalitatea sporurilor nu trebuie să depăşească 20% din salariul de încadrare, or, ştiţi foarte bine că cele două sectoare sunt sectoare cu risc foarte mare şi avem sporuri inclusive de până la 85%, pentru cei care lucrează la TBC, la leprozerie, ATI. Negociem şi căutăm să găsim soluţii, pentru că niciun alt sector nu se poate compara cu Sănătatea şi Asistenţa Socială. Pe de altă parte, avem incluse anumite sporuri care ar trebui redenumite. De exemplu, sporul de tură nici nu ar trebui să poarte denumirea de spor, pentru că sporul generic este un adaos care se adaugă la munca prestată în timpul programului normal de lucru. În orice ţară din Occident, munca pe timpul nopţii este plătită ca o compensaţie, deci în plus faţă de salariul de încadrare, pentru că, în timp ce unii lucrători dorm, cei care asigură anumite servicii îşi desfăşoară activitatea. La fel se întâmplă şi în zilele de weekend sau sărbători legale. În acest sens, se poartă discuţii tehnice şi rămâne ca federaţia să ne comunice săptămâna aceasta care este situaţia exactă şi ce rămâne de făcut. Acesta este motivul pentru care marţi, 14 martie, avem Biroul Executiv, la Bucureşti, iar pe 15 martie, Consiliul Naţional”, a declarat liderul Sanitas, pentru „Cuget Liber”. El a precizat că, în prezent, veniturile sunt, în continuare, foarte mici pentru anumite categorii de personal. „Unii dintre ei, de exemplu angajaţii din DGASPC, nu au mai beneficiat de majorări salariale din 2019 sau 2020. La fel de afectaţi sunt salariaţii care fac parte din personalul tehnic administrativ”, a adăugat Nicolae Manea.



Pe de altă parte, sindicatul din cadrul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa a demarat procedurile pentru negocierile contractului colectiv de muncă, deoarece acesta expirase, ne-a declarat liderul de sindicat Drumuri Judeţene, Marius Calciu. „La acest moment, sindicatul nostru are 260 de angajaţi. Noi încercăm să obţinem cât mai mulţi bani pentru toți angajaţii. Menţionăm că, de la 1 ianuarie, salariaţii primesc un salariu de minimum 4.000 lei brut pe lună. Cert este că noua conducere este dispusă să negocieze şi este receptivă la toate problemele pe care le-am ridicat”, a completat liderul de sindicat.



Comentează știrea

Ionut
13 martie 2023
tupeu in halat alb

problemele angajatilor din sanatate, de fapt , este una singura, SPAGA. Ca oricum salariile sunt mult prea mari pt competentele sau mai bine zis incompetentele , indiferenta, nesimtirea de care dau dovada.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4021 secunde