Sindicaliştii din Sănătate pregătesc noi acţiuni de protest! "Avem, în continuare, categorii discriminate"

938

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, Consiliul Național al Federației Sanitas, întrunit în cadrul unei sesiuni extraordinare, a analizat nivelul de nemulțumire al salariaților din Sănătate și Asistență Socială și problemele cu care se confruntă cele două sisteme la începutul acestui an. Sindicaliștii au decis să organizeze noi acțiuni de protest, la începutul lunii februarie, în toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială, inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector în situaţia în care Guvernul nu va manifesta deschiderea necesară pentru soluţionarea cu celeritate a revendicărilor.

Sătui de atâtea promisiuni, sindicaliștii vor ieși, din nou, în stradă. Ei sunt deciși să declanşeze toate formele de protest de care este nevoie și sunt chiar dispuși să deschidă conflictul colectiv de muncă la nivel de sector în situaţia în care Guvernul nu le va soluționa cererile. Menționăm că acțiunile de protest vor fi organizate și desfășurate gradual, în baza și conform noii legi a dialogului social, până la soluționarea revendicărilor și la îmbunătățirea semnificativă a situației membrilor de sindicat, susțin aceștia. Principalele revendicări ale Federației Sanitas se referă la creșterea veniturilor tuturor salariaților din Sănătate și Asistență Socială, cu un procent de minimum 15%, pentru acoperirea inflaţiei. Totodată, se dorește declanșarea de urgență a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice. Aceștia spun că, în prezent, se află la momentul la care Legea nr. 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate și toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare.

Din păcate, acest lucru a rămas tot nerealizat și fără perspective concrete și previzibile, susţin ei, deși de mai bine de un an li s-a promis un calendar concret de punere în aplicare a revendicărilor.

Mai mult decât atât, deși actuala lege de salarizare nu a fost integral pusă în aplicare, mai sunt doar două luni până când Guvernul ar trebui să redacteze o nouă lege a salarizării asumată prin PNRR, lege care nu a fost încă negociată cu partenerii sociali nici măcar la nivel de principii.

Condiţii grele de muncă pentru unii angajaţi

Sindicaliştii susţin că salariații din cele două sisteme pe care le reprezintă lucrează în condiții de muncă ce prezintă riscuri majore, permanente și imposibil de eliminat. Ei se plâng că nivelul inflației a atins cote alarmante în ultimul an, determinând creșterea considerabilă a costului vieții de zi cu zi, cost care a surclasat mult orice creștere salarială din ultimii patru ani.

Potrivit preşedintelui Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, temerea cea mai mare a membrilor de sindicat este noua lege a salarizării. „Aceasta trebuie să fie aprobată până la sfârşitul trimestrului II al anului 2023 şi nu avem niciun draft pentru consultare. Nu ştim nimic, decât nişte jaloane în planul naţional de redresare şi rezilienţă, în care au nişte elemente care pe noi ne cutremură. În primul rând, angajamentul luat este că sporurile nu pot depăşi 20% din salariul de încadrare, în condiţiile în care noi avem locuri cu condiţii grele de muncă, deosebite, periculoase. Discuţiile acestea nu au fost purtate, iar suma tuturor sporurilor înseamnă şi ore efective, se lucrează non-stop. Mai este nevoie şi de sporurile de tură, pentru că oamenii lucrează şi pe timpul nopţii, or, în aceste condiţii, este normal să ne consulte. Dacă tot mergem către legislaţia europeană, ar trebui să schimbe denumirea şi munca prestată în afara programului normal de lucru, să nu mai fie recompensată cu denumirea de spor, ci indemnizaţie, ca în Germania, Franţa, Marea Britanie. De asemenea, trebuie să discutăm de sporurile de condiţii de muncă. Munca din niciun alt domeniu nu se poate compara cu lucrul într-o unitate sanitară, mai ales una infecţioasă, de exemplu, unde sunt cu totul alte condiţii. Şi atunci, ca să putem găsi soluţii de comun acord sau să le prezentăm propunerile noastre, trebuie să facem parte din procesul de elaborare, nu să ni se spună că aceasta este legea şi atât. Vom avea un consiliu extraordinar pe 31 ianuarie şi pe 1 februarie şi vom stabili toţi paşii pe care îi vom urma mai departe. Protestele vor fi organizate luna viitoare, gradual şi planificat. Şi, da, avem, în continuare, categorii discriminate şi sunt probleme în ceea ce priveşte construirea noii legi, în sensul în care noi trebuie să reglăm şi să poziţionăm, aşa cum trebuie, fiecare categorie profesională”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5849 secunde