Câinii însoțitori ai persoanelor nevăzătoare vor avea acces în toate spațiile publice. Când va intra în vigoare legea

496
Câinii însoțitori ai persoanelor nevăzătoare vor avea acces în toate spațiile publice. Când va intra în vigoare legea - cainighizi1-1713273685.jpg

Articole de la același autor

Persoanele nevăzătoare vor putea merge alături de câinii ghizi în toate spațiile publice, precum mijloace de transport în comun, instituții publice sau magazine.


Legea a fost aprobată în Parlament cu unanimitate de voturi.


Proiectul de lege realizat de USR a fost adoptat marți în Parlament, iar ultimul pas înainte de a intra în vigoare este promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.


„Filosofia legii votate astăzi, cu unanimitate de voturi, vine din propunerile societății civile și este aceea că persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate, fie că vorbim de cultură și sport, fie de magazine sau transport. De acum încolo, va fi garantat accesul câinilor ghizi peste tot, inclusiv în autobuz, taxi, cafenele, magazine și instituții publice, inclusiv în Parlament, cum a fost astăzi, în premieră. Avem în România aproape 3.000 de copii nevăzători și trebuie să le asigurăm accesul la un viitor în care să fie incluși în societate”, declară deputata USR Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.


În România există doar 70 de câini ghizi


Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, va fi modificată, prin acordarea de acces liber și gratuit câinilor ghizi care însoțesc persoane cu dizabilități, în toate spațiile publice, potrivit G4Media.


„Câinii ghizi vor putea fi alături de stăpânii lor acolo unde au nevoie aceștia. Din păcate, în România sunt doar 70 de câini ghizi și e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine. Ceea ce s-a votat azi este doar o bucățică, un început pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa pe deplin la toate activitățile societății”, afirmă senatoarea USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru învățământ a Senatului.


În același timp, noua modificare a legii va scuti persoanele cu dizabilități de achitarea taxei de 1.600 de lei pe care trebuie să o plătească la Registrul Auto Român pentru omologarea autovehiculelor special modificate pentru ele.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4618 secunde