Caravana Direcţiei pentru Protecţia Copilului Constanţa privind procesul de dezinstituţionalizare a ajuns la Chirnogeni

261
Caravana Direcţiei pentru Protecţia Copilului Constanţa privind procesul de dezinstituţionalizare a ajuns la Chirnogeni - xcaravana2-1673619979.jpg

Articole de la același autor

Încă de anul trecut, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța implementează proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră”, care urmăreşte dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din judeţul nostru. Este vorba despre caravana ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin dezvoltarea de servicii alternative, precum locuinţele protejate şi centrele de zi de recuperare. În acest context, săptămâna aceasta, echipa DGASPC a continuat întâlnirile cu reprezentanții primăriilor, școlilor, Poliției, toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităților administrativ teritoriale şi membri ai comunității din comuna Chirnogeni, care vor beneficia de serviciile ce vor fi oferite în cadrul centrului de zi care se va înființa în comuna Chirnogeni, localitatea Chirnogeni, alături de patru locuințe protejate.

Scopul acestor caravane este acela de a aduce la cunoștința populației detalii referitoare la tot ceea ce înseamnă procesul de dezinstituționalizare dar și la beneficiile înființării de noi centre de zi de terapie destinate persoanelor cu dizabilități pentru membrii comunităților.

„Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecție socială, în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor, iar centrele pentru persoane cu dizabilități vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri. Această reformă este susținută prin două tipuri de finanțări: pe copii este vorba despre o finanțare pe Programul Operațional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilități vorbim despre Programul de Interes Național, adică despre fonduri guvernamentale”, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară. Cum spuneam, la Chirnogeni este în curs de finalizare construcția a patru locuințe protejate, cu o capacitate de zece locuri fiecare. De asemenea, se află în stadiu final reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii în care va funcționa un centru de zi din localitatea Chirnogeni cu o capacitate de 40 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din localitățile învecinate. Pe lângă locuințele protejate și centrul de zi din comuna Chirnogeni, serviciile se vor extinde și în Nicolae Bălcescu, Topraisar, Băneasa și Negru Vodă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.305 secunde