Ce nu știu victimele violenței în familie

1486
6
Ce nu știu victimele violenței în familie - violentadomestica-1359474603.jpg
Alcoolismul, sărăcia și lipsa de educație sunt principalii factori care duc la violență în familie. Aceasta reiese din campania organizată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. 


Sub sloganul "Violența în familie nu trebuie să te lase rece", reprezentanții ministerului au dorit să informeze și să conștientizeze populația cu privire la gravitatea și consecințele pe care violența în familie, sub diversele sale forme, le poate avea atât asupra victimelor, cât și asupra societății în ansamblul său. Caravana a ajuns și la Constanța, dar și în mediul rural din multe județe din țară. 

Se pare că toată lumea știe ce înseamnă violență domestică, mulți cunosc cauzele apariției actelor de violență și toți o condamnă. Cu toate acestea, fenomenul este pretutindeni în jurul nostru și nimeni, nici măcar autoritățile nu reușesc mereu să ia atitudine. Iar numărul victimelor este mult mai mare decât cel raportat.

Mai multe victime, în realitate

"Cu toții știm că violența în familie este o problemă. Sunt victime care nu apelează la niciun serviciu, fie se complac, nu vor să se rupă de familie, fie le e rușine. Noi ne propunem să îi scoatem din această situație. Din păcate, numărul este mult mai mare decât cel înregistrat în evidențele Direcțiilor pentru Asistență Socială și Protecția Copilului. Tocmai de aceea, în momentul în care observă astfel de cazuri, trebuie să intervină cu toții, atât profesioniștii, cât și societatea civilă", explică Elena Tudor, directorul Direcției pentru Protecția Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Cine se implică?

Campania ministerului a fost finanțată prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

"Proiectul își propune modificarea atitudinii comunității față de violența în familie, determinarea creșterii gradului de implicare a acesteia, precum și sensibilizarea autorităților locale de a se implica în prevenirea și combaterea fenomenului prin mobilizarea resurselor de care dispun. Unul dintre cele mai importante obiective ale campaniei este acela de a facilita stabilirea unor modalități de colaborare și intervenție a specialiștilor, din diverse domenii de activitate, în cazurile de violență în familie", a precizat Andrei Stoiciu, coordonatorul campaniei.

Constanța, în topul abuzurilor

Potrivit statisticilor, județul Constan-ța se află, din păcate, pe locurile frun-tașe în ce privește violența în familie și în mod special cea asupra copiilor. De multe ori, victimele violenței domestice sunt și victime ale indiferenței celor din jur sau ale sistemului.

"Cadrul legislativ general oferă o serie de prevederi clare cu privire la rolul și locul diverselor autorități ale administrației publice locale. Deși pârghii există, din punct de vedere legislativ, totul este clar, depinde de oameni. De exemplu, victimele nu știu încă faptul că pot apela la ordinul de protecție, măsură introdusă recent în legislație. Agresorul nu are voie să se apropie de victimă la o distanță mai mică de 500 de metri. În plus, el este cel obligat să părăsească locuința și nu victima", a mai spus directorul Elena Tudor.

Potrivit directorului adjunct al Direc-ției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Mihaela Ristea, la sfârșitul anului 2012, fuseseră înregistrate peste 22 de sesizări privind abuzuri asupra copiilor. "Șapte din acestea au fost deja confirmate. De asemenea, 17 cazuri au fost semnalate la telefonul de urgență din cadrul serviciului DGASPC Constanța. Comparativ cu anul 2011, au fost înregistrate mai multe situații și care au intrat în atenția DGASPC, ceea ce este un lucru îngrijorător, însă este posibil ca această creștere să fie datorată și faptului că oamenii au început să conștientizeze și să se implice, raportând cazurile observate", a adăugat Mihaela Ristea.


Comentează știrea

admirator
30 ianuarie 2013
da, buna initiativa

cu incidenta de 0,004% anual, incidenta in familie este cea mai grava problema a Romaniei. Oare la cat se ridica numarul celor muscati de maidanezi? Pentru asta, de ce nu faceti campanii? Nu neg importanta campaniilor dvs. Dar cand altele sunt mult mai presante si nu luati masuri, deveniti dubiosi...

amuzatu
30 ianuarie 2013
scuze:

cu incidenta de 0,004% anual, violenta in familie este cea mai grava problema a Romaniei. (?!!!!) Aveti curajul sa publicati la cat se ridica numarul celor muscati de maidanezi? Pentru asta de ce nu faceti campanii de sensibilizare a opiniei publice? Nu neg importanta campaniei dvs. Dar cand alte probleme sunt mult mai presantte si nu luati masuri (ba mai mult, deveniti complici la teroarea si agresiunea maidaneza pe strazi) deveniti dubiosi... Nu ma refer la jurnalistii care au consemnat evenimentul ci la cei care organizeaza astfel de caravane... Cu alte cuvinte, "Cainii latra, caravana trece".....

admirator
30 ianuarie 2013
apoi, dragelor,

gurile rele zic faptul ca in Romania, nr. barbatilor victime ale violentei domestice este egal cu al femeilor (?!!!); dar ca in timp ce barbatii violenti sunt foarte dur pedepsiti (mai dur decit prevede legea -?!!!-), femeile dure (ca faptasi sau angajatori ai faptasilor) nu patesc nimic... de asemenea, e de vazut de ce in cazul tutelei pentru copii din familiile divortate, in 90% din cazuri, instantele de judecata atribuie copii femeilor si nu tatilor... Cred ca aveti oarece probleme cu intelegerea si aplicarea egalitatii de tratament intre sexe... Asta o spun cifrele. Puteti sa le verificati.

admirator
30 ianuarie 2013
hahaha

daca dai cu minus la postare inseamna ca nu e adevarata? Ai verificat cifrele intii? sau te supara faptul ca cineva indrazneste sa spuna adevarul? asa democratie.......... originala tare!

misandra
30 ianuarie 2013
pt ca barbatii (mai ales cei romani) nu sunt capabili sa aiba grija de un copil

de aia,mai ai alte curiozitati,misoginule? am mai observat ca ai mai scris impotriva femeilor si in alte ocazii;nu ma face sa ti explic frustrarile legate de ele.

Răspuns la: apoi, dragelor,
Adăugat de : admirator, 30 ianuarie 2013
gurile rele zic faptul ca in Romania, nr. barbatilor victime ale violentei domestice este egal cu al femeilor (?!!!); dar ca in timp ce barbatii...
antoneta
16 iunie 2013
violenta linga tine

cand vezi linga tine fiinte care din motive fantastice accepta sa devina sclavi sa coboare la nivelul pe care uneori nici un animal nu-l accepta,cand se revolta fata de adevaratii prieteni calcand in picioare vechile principii,moralitatea,aratindu-ti un suflet schimonosit de ura ,Tu cel ce vezi si suferi pentru degradarea acestui suflet ce ascunde atitea frumuseti ce poti sa faci

Articole pe aceeași temă

Luni, 26 Noiembrie 2012
Stire din Social : De ce își bat românii nevestele
Miercuri, 03 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Bătaie pe… locul mortului!
Pagina a fost generata in 0.2617 secunde