Cine beneficiază ilegal de ajutoarele sociale

696
4
Cine beneficiază ilegal de ajutoarele sociale - poartaalbaajutorsocialbani273-1365521493.jpg
E greu să trăiești numai din ajutoare sociale, dar este o soluție măcar temporară pentru cei care nu au un venit decent. Pentru unii însă, sprijinul statutului este văzut ca un venit suplimentar, binevenit, pe lângă cele ilegale sau chiar legale pe care le au, dar nu le declară. Fentează statul cu sute de lei în fiecare lună, primesc bănuți care le-ar prinde bine multor oameni de rând, chiar dacă o duc bine din diferitele activități pe care le fac sau din banii produși de soția, soțul, mama sau tatăl plecați în străinătate.

Un control tematic al Agenției Naționale pentru Plăti și Inspecție Socială (ANPIS) a scos la iveală extrem de multe nereguli în ce pri-vește acordarea de beneficii sociale. Potrivit site-ului ANPIS, "au fost verificate peste 99 la sută din primăriile din întreaga țară, dar nu au fost cuprinse decât aproximativ 51 de procente din totalul dosarelor înregistrate la acestea". Totuși, cu prilejul inspecțiilor, dintr-un total de 96.601 de cazuri verificate, au fost identificate 7.319 dosare cu diferite nereguli. 70 la sută din cele cu pro-bleme au fost propuse pentru sus-pendarea plății beneficiului social, iar restul au fost propuse pentru încetarea plății beneficiului social.

"Neregulile constatate s-au datorat atât beneficiarilor, cât și reprezentanților autorităților locale. Neregulile datorate beneficiarilor ori titularilor de ajutor social s-au produs cu predilecție în procesul de reevaluare periodică a condițiilor de eligibilitate (depunerea din șase în șase luni a declarației pe propria răspundere și a documentelor justificative). Cele mai multe dosare cu nereguli au fost identificate în zonele rurale din județele: Iași, Maramureș, Gorj, Constanța, Caraș - Severin și Teleorman", se mai arată în raportul publicat de ANPIS.

Ce văd vecinii

Numai în județul Constanța s-a dispus suspendarea ajutorului pentru 355 de familii, iar în alte 19 dosare încetarea acordării beneficiului.

"Eu muncesc de mă spetesc. Soțul meu este pensionat pe caz de boală, dar pentru că am reușit să punem deoparte 3.000 de lei și avem contul acesta în bancă, nu primim ajutor. Ne descurcăm cu greu. Nu este creștin să te uiți în jur, la alții, dar nu poți să nu vezi cum o duc unii din vecinii noștri. Avem două familii cu navigatori. Femeile lor nu au serviciu, că sunt prea cucoane, se plimbă toată ziua pe la mall, sunt îmbrăcate elegant, dar primesc ajutor pe motiv că nu au niciun venit. Nu este corect. Probabil că bărbații lor își țin salariile de mii de euro în conturi prin străinătate", ni s-a plâns Mariana S., din Constanța.

Pierderi de milioane de lei, recuperate cu țârâita

Practic, în situația femeii sunt multe familii care, deși ar avea nevoie de astfel de sprijin financiar din partea statului, nu îl primesc. De altfel, reprezentanții ANPIS au căutat să identifice și astfel de persoane care nu au acces la ajutorul social cu toate că îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Nu știm câte astfel de familii au găsit, căci nu se precizează în raport, dar cu siguranță sunt destul de multe.

La nivel național, în urma controlului, agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială au calculat pierderi în valoare de 4.506.976 de lei. Au fost emise, în total, 4.738 de decizii de recuperare a debitelor, în urma cărora s-a încasat, până la data de 12 decembrie 2012, suma de 1.780.062 de lei. Diferența sumei de 2.726.914 lei urmează să fie recuperată pe parcurs.

Amenzi pentru nedeclararea modificărilor

În urma verificărilor, inspectorii sociali au recomandat îmbunătățirea legislației în vigoare cu prevederi privind metodele de verificare a bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului social, respectiv a depozitelor bancare, sumelor de bani obținute ca urmare a vânzării de terenuri, case, mașini, unelte agricole etc. pe bază de documente neoficiale, adică acte de mână. De asemenea, se dorește introducerea unor amenzi pentru cei care nu comunică, în termenul prevăzut de lege, modificările intervenite în componența familiei și a veniturilor realizate de membrii acesteia.

Ținând cont de declarația constănțencei despre vecinele ei, nu este exclus ca, în curând, ANPIS să ia în considerare și reclamațiile și sesizările venite din partea cunoscuților și așa-zișilor prieteni. 

Comentează știrea

admirator
10 aprilie 2013
da, problema este ridicola

mai toate familiile au 1000 de dolari sau euroi in banca, pentru o boala grava sau o inmormintare; daca nu declari suma, risti sa dai toti banii primiti de la stat, inapoi. Daca o declare, esti decazut din dreptul de a fi asistat financiar. Sau ti se da un ajutor mai mic decat cei care nu au sau nu declara suma respectiva. (Vezi ajutoarele pentru caldura.) Limita trebuie schimbata. Cei care au minim 5000 lei in banca, nu 3000 ca acum, sa nu mai primeasca ajutoare. Dar se ridica o problema: cum se mai garanteaza secretul operatiunilor bancare, daca orice fleoarta de functioanra publica poate sa verifice contul tau din banca? De unde stie la care banca ai banii? Sau asa e in democratia originala? Cetatenii simpli sau saraci sa poata fi supravegheati de autoritati, patronii, firmele mari si politicienii sa fie protejati de secretul bancar? "Buna lege, rea tocmeala/hat-o'n cur de randuiala"!

ion
10 aprilie 2013
asistatii siciali

toti constantenii sunteti niste pomanagii ! de ce credeti ca mazare are succes? LA MUNCA ,NU LA INTINS MINA NENOROCITILOR.

cacarau
10 aprilie 2013
vara nu dorm

sa nu se mai dea pomeni sociale!!!fiecare dintre noi avem parte de "vecine"cum are dna...am si eu acelasi tip de vecine,care ani si ani au luat pomeni de la stat!an de an au luat compensate pt caldura,alocatii suplimentare etc,etc! SA SE SISTEZE LA TOTI!sa ne unim si sa facem petitie impotriva pomanagiilor!

Lucia
10 aprilie 2013
Ce suntem?

Ar fi normal ca ,din pensie sau salariu,sa poti trai decent. Sa-ti poti plati utilitatile,fara a fi injosit sau mituit.Sa nu poti fi mituit cu beneficii rezultate din munca altora ! Din pacate ,este un ideal,mult prea indepartat.Iar,multi oamenii,din pacate,au uitat valoarea muncii si asteapata sa...."li se dea". Orice,dar sa li se dea.Fara a se gandi,de unde?Fara a se gandi ca,ce i se da ,este luat cu japca de la altul,poate la fel de necajit dar,care are nenorocul sa munceasca.Supararea ar trebui sa se indrepte catre ce,i ce s-au batut cu pumnul in piept,ca au solutii,iar acum, cand pot sa faca ceva....nu au timp. Este mai usor sa...arunce cateva firimituri ,care adoarme constiinte si respectul de sine. Gloata este multumita !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7892 secunde