CNS Cartel Alfa susține majorarea salariilor funcționarilor publici din primăriile mici

1137
CNS Cartel Alfa susține majorarea salariilor funcționarilor publici din primăriile mici - fond-sindicate-ion-caraignat-3-1679337440.JPG

Articole de la același autor

Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel Alfa - filiala Constanța are, la acest moment, afiliate 145 de sindicate, cu nuclee sindicale, de la diferite firme. Pentru toate acestea, sindicaliștii de la malul mării își dau interesul, lună de lună, pentru drepturile salariaților și sunt prezenți la negocierea contractelor colective de muncă ori de câte ori li se solicită prezența.

În prezent, ei sunt preocupați, printre altele, și de nou înființata structură a pensionarilor, numită Asociația Pensionarilor Tomis 2021, formată din foști membri de sindicat. Potrivit președintelui Cartel Alfa Constanța, Ion Caraignat, după transferul taxelor de la angajator la angajat a crescut salariul minim brut pe economie și doi salariați care au ieșit la pensie și aveau aceeași vârstă, vechime și același salariu, acum, nu încasează de la stat și aceeași pensie. De ce? „Pentru că unul a fost mai harnic și și-a depus dosarul de pensionare, să zicem, între Crăciun și sfârșitul anului 2019, iar altul a mers la începutul anului următor, dar încasează o pensie cu 20% mai mare. Toate acestea în condiţiile în care, în 2019, indicele de corecție a fost 1,21, iar începând cu data de 1 ianuarie 2020, a ajuns la 1,41. Cei care s-au pensionat în 2020, 2021 și 2022, 2023, până la modificarea legii, au indice de corecție 1,41 și nu mai sunt probleme”, a subliniat sindicalistul. În afara acestor aspecte semnalate de vârstnicii membri de sindicat, ei mai au şi alte nemulţumiri.

La acest moment, pentru a primi pensia socială de 1.125 lei, o persoană trebuie să aibă 4.000 de lei salariu. „Din păcate, și salariatul cu 15 ani vechime, și cel care are 35 de ani și a muncit pe salariul minim nu vor lua decât pensia socială, ceea ce nu este corect”, a adăugat Ion Caraignat.

Alte probleme de care se ocupă, în prezent, sindicaliştii de la Cartel Alfa vizează veniturile salariale ale angajaţiilor primăriilor din judeţul nostru.

Aici, totul este raportat la salariul viceprimarului, adică niciun angajat nu poate depăși venitul acestuia. În acest sens, sindicatul are o solicitare pe partea de administrație publică, pentru comunele care au o populație mai mică de 3.000 de locuitori, iar în județul Constanța, sunt 28 de comune care au mai puțin de 3.000 de locuitori. „La acest capitol, avem o mică problemă, pentru că un viceprimar și un salariat pot lua cu 1.150 lei mai mult decât cei cu o populaţie mai mică de 3.000. Este o discriminare ceea ce se întâmplă. Sperăm, totuşi, ca odată cu discutarea noii legi a salarizării să nu se mai facă diferențierea aceasta între numărul de locuitori şi să se pornească măcar de la pragul de 5.000. Deci, practic, între 1.000 și 5.000 de locuitori să fie aceeași ierarhizare”, a precizat Caraignat. Menţionăm că salarii mai mici sunt întâlnite la primările din Amzacea, Adamclisi, Horia, Vulturu, Dumbrăveni, Siliștea, Tortoman, Seimeni etc.

„Nu mi se pare corect şi nu este normal ca un funcționar public să aibă un salariu mai mic decât un profesor sau decât un șofer de pe ambulanţă. În acest context, este absolut necesară majorarea salariilor funcționarilor publici din primăriile mici, care au venituri mai mult decât modeste”, ne-a mărturisit un angajat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5419 secunde