În scandalul prețurilor energetice

„Cartel Alfa” acuză Guvernul și liderii coaliției de „constituirea unui grup infracțional organizat”

216

Articole de la același autor

Mișcarea sindicală din România reacționează într-un mod cu totul inedit la modul în care coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR și Guvernul Ciucă gestionează criza prețurilor energetice. Iată, pe data de 26 ianuarie 2022, chiar ziua în care în „Monitorul Oficial” era publicată noua ordonanță de urgență privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” i-a înaintat Direcției Naționale Anticorupție o sesizare de-a dreptul șocantă.



Prejudiciu de două miliarde de lei


În documentul semnat de Bogdan Iuliu Hossu, președintele organizației sindicale, și adresat procurorului șef al DNA se spune negru pe alb:



„Confederația Națională Sindicală «Cartel ALFA», organizație sindicală reprezentativă la nivel național, vă sesizează constituirea unui grup infracțional organizat, format din președinții coaliției de guvernare și membrii guvernului care au semnat actele normative de completare și modificare a Ordonanței de urgență nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, prin care s-a stabilit plafonarea prețurilor pentru consumator și compensarea diferenței de la bugetul de stat. Prin deciziile luate cu îndeplinirea atribuțiilor în mod defectuos, aceștia prejudiciază utilizarea banului public, subminează economia națională și lezează drepturile și interesele cetățenilor.

Soluția legislativă adoptată prin abuzul de funcție de către persoanele menționate produce un prejudiciu de cel puțin 2 miliarde de lei, destinați compensării, într-o primă etapă, de la bugetul public a unor prețuri la energie stabilite prin metode speculative, și prin aceasta, mai grav, se legitimează și validează nivelul nejustificat de ridicat al prețurilor la energie, stabilit pe baze speculative.

În fapt, persoanele pentru care se face această sesizare au fost notificate asupra unor soluții juste de rezolvare a crizei energetice. Astfel, reglementarea prin OUG 118 a fost adoptată fără a lua în considerare adresa comună a partenerilor sociali, organizații patronale și sindicale, din data de 17 ianuarie 2022, și fără a o discuta în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, conform solicitării și în acord cu nivelul de importanță și gravitate a problemei.”



Soluția corectă

În continuare, autorii sesizării susțin că, pentru situații de criză, precum cea energetică, guvernanții ar fi putut decide, în baza Legii concurenței nr. 21/1996, înghețarea prețurilor la producătorii de energie, la valoarea din decembrie 2020.

În încheierea sesizării se spune: „Faptul că persoanele menționate și-au îndeplinit atribuțiile în mod defectuos, ceea ce prejudiciază utilizarea banului public, subminează economia națională și lezează drepturile și interesele cetățenilor rezultă din următoarele consecințe produse de emiterea actului normativ:

- Se validează și legitimează situația în care prețurile pe viitor sunt cele (speculative) stabilite de până acum, supuse compensării prin actul normativ în forma adoptată;

- Se plătesc din bugetul public cel puțin 2 miliarde de lei valori de compensare pentru niște prețuri stabilite prin metode speculative, sumă care ar putea crește ulterior;

- Începând cu data de 1 aprilie 2022, când încetează compensarea, prețurile stabilite speculativ devin prețuri normale, pe care le suportă direct operatorii economici și populația.

- Unitățile economice nu vor putea suporta prețurile crescute speculativ de trei sau cinci ori (300% până la 500% creștere de preț), ceea ce va conduce la falimente, închideri de unități, șomaj și creșteri de prețuri în lanț.”



Metodă de presiune asupra guvernului

Acțiunea Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” este o premieră. De-a lungul timpului, organizațiile sindicale au înaintat o puzderie de plângeri penale împotriva companiilor care au încălcat Codul muncii, Legea dialogului social, contractele colective și individuale de muncă.

Au fost situații în care acțiunile în Justiție au fost mai eficiente decât protestul în stradă și greva.

Dar este pentru prima oară în istoria mișcării sindicale din România în care membrii unui guvern în exercițiu și liderii coaliției de guvernare sunt acuzați că s-ar fi „constituit într-un grup infracțional organizat”, care a produs un act normativ păgubos pentru bugetele statului, populație și agenții economici.

Ce șanse sunt ca DNA să dea curs sesizării penale? „Niciuna. Prin această acțiune urmărim să creștem presiunea asupra Guvernului pentru rezolvarea corectă a crizei, apelând la prevederile Legii concurenței. Statul ar fi trebuit să plafoneze prețurile, fără să achite compensații furnizorilor de gaze și curent electric, care le-au majorat în mod speculativ. În fapt, compensațiile vor fi suportate tot de populație și agenții economici, căci vor fi achitate din taxele și impozitele plătite de aceștia”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, președintele Bogdan Iuliu Hossu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.3275 secunde