Caravana Dreptății Sociale - o acțiune de protest împotriva salarizării scăzute a românilor

391
Caravana Dreptății Sociale - o acțiune de protest împotriva salarizării scăzute a românilor - caravanadreptatiisociale-1626024818.jpg

Articole de la același autor

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA a ales o modalitate inedită de a protesta împotriva salarizării scăzute, care îi obligă pe mulți dintre români să plece din țară pentru a găsi condiții decente de muncă și trai.

În perioada 1 – 6 iulie 2021, un număr de 22 de lideri naționali și regionali au participat la Caravana Dreptății Sociale, străbătând peste 2.000 de kilometri, cu opriri la Budapesta, Viena, München și Luxemburg, unde au organizat proteste la ambasadele României, cu sprijinul sindicatelor locale.

Membrii Caravanei au fost primiți luni, 5 iulie, la sediul Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) din Bruxelles pentru o serie de întâlniri și discuții cu liderii mișcării sindicale la nivel european.

A urmat o întâlnire la Comisia Europeană, unde delegația Cartel ALFA a fost însoțită de Luca Visentini, secretarul general al ETUC. Delegația a folosit întâlnirea pentru a evidenția modul în care creșterea economică din România în ultimul deceniu nu a dus la o mai bună calitate a vieții pentru oamenii muncii, așa cum o confirmă și datele Eurostat: PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Salariul minim este de doar 281 euro pe lună, în timp ce costul vieții este de 572 euro pe lună.

O treime din lucrătorii români primesc acum salariul minim, ca urmare a reducerii cu 77% a acoperirii negocierilor colective începând din 2011. Astăzi, nu mai există niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de unitate numărul de contracte colective a scăzut de peste cinci ori. În prezent, sunt 4.000 de contracte colective, majoritatea semnate de reprezentanții salariaților, fără o negociere reală, în timp ce înainte de modificarea Legii Dialogului Social în 2011 erau 22.000.

Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB, la crearea căruia contribuie. 38% din PIB revine muncii, față de 47,8% în restul UE.

Acest lucru a făcut ca peste patru milioane de cetățeni români să își părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune. Pe de altă parte, migranții ajung deseori în situația de a fi exploatați ca forță de muncă ieftină de către angajatori, într-un fenomen cunoscut sub numele de dumping social.

Pentru a opri această tendință, delegația Cartel ALFA a solicitat Comisiei să elaboreze o directivă puternică privind salariile minime adecvate și negocierile colective (la care Guvernul României s-a opus), și să pună în aplicare promisiunile Pilonului european al drepturilor sociale.

Caravana Dreptății Sociale a beneficiat de o puternică susținere a sindicatelor europene și a sindicatelor naționale de țările în care au avut loc evenimente, transmițând astfel un mesaj de solidaritate și unitate pentru susținerea drepturilor lucrătorilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2851 secunde