Constanţa, în topul judeţelor bogate din ţară! "A scăzut numărul beneficiarilor de ajutor social"

1242
1

Articole de la același autor

Anul trecut, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Constanţa a cheltuit aproximativ 810 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de alocaţii de stat, indemnizaţii, ajutoare sociale. O parte din aceşti bani a ajuns la cei mai săraci cetăţeni ai urbei, cele 2.819 persoane care încasează lunar bani de la stat, în loc să lucreze. Deşi sunt mulţi, numărul lor a scăzut considerabil în ultimul deceniu, ceea ce ne face să ne aflăm în topul celor mai bogate judeţe din ţară.

În anul 2022 au fost înregistrate la AJPIS Constanţa 57.578 dosare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului, stimulente de inserţie, indemnizație de acomodare şi de sprijin, sprijin lunar pentru persoane cu dizabilităţi, alocaţie de stat, alocaţie pentru susţinerea familiei, ajutor social, indemnizaţie de hrană pentru persoanele infectate HIV-SIDA. La acestea se adaugă beneficiarii alocaţiilor de plasament și sprijin lunar pentru copiii adoptaţi, indemnizația de sprijin pentru copiii aflaţi în plasament, indemnizația pentru tinerii care încetează măsura de plasament, indemnizația de hrană pentru persoanele tratate în ambulatoriu de TBC, indemnizație persoane cu handicap.

La momentul actual, a precizat şeful AJPIS, Laura Constandin, în judeţul nostru se acordă ajutoare sociale pentru un număr de 2.819 persoane, oameni care, cel puţin o parte dintre ei, stau cu mâna întinsă la stat, în loc să muncească. „Judeţul Constanţa se situează undeva în primii 25% într-un clasament naţional în ceea ce priveşte nivelul de sărăcie. Luând-o în ordine crescătoare, suntem printre primii, pentru că, la noi, numărul de beneficiari de ajutor social şi de alocaţie de susţinere a familiei a scăzut drastic în ultimii zece ani. În 2013, am pornit de la o medie de 8.000-10.000 de beneficiari plătiţi pe lună şi am ajuns la maximum 3.000 pe lună. Deci, suntem în topul judeţelor bogate, pentru că nivelul de sărăcie este cuantificat de aceşti indicatori, de numărul de beneficiari care se află în situaţia cea mai vulnerabilă şi care apelează la aceste ajutoare de stat”, a declarat directorul AJPIS Constanţa.

Ea a mai spus că, din dosarele primite în 2022, au fost respinse 394, care reprezintă un procent de 0,68 % din numărul total al dosarelor. Printre motivele respingerilor se regăsesc următoarele situaţii: neîndeplinirea condiţiei de stagiu de cotizare de 12 luni/24 luni anterioare naşterii copilului; solicitarea suplimentului de suprapunere naşteri în timp ce persoana este beneficiară a stimulentului de inserţie; beneficiar drepturi pentru persoane încadrate în grad de handicap; solicitarea stimulentului de inserţie de către celălalt părinte, în ultima lună înaintea împlinirii de către copil a vârstei de doi ani. Alte motive de respingere sunt: neconcordanţa veniturilor declarate în cererile înregistrate pentru alocație pentru susținerea familiei și cele pentru ajutor social, declararea pe cerere a unui reprezentant legal diferit de cel real, excluderea din dosar a copiilor deveniţi majori sau din momentul în care aceştia se angajează. 



Comentează știrea

Ion
7 martie 2023
tara lui papura voda

Cel putin jumatate sunt buni de munca, dar nu vor, au vazut ca oricum ii intretine statul. Pacat, toate guvernele, din populism ,au intretinut aceasta meteahna... evident, raul cel mai mare a plecat de la psd, partidul hotilor, pe principiul ca atata timp cat le dam prostilor un pui si o sticla de ulei, noi putem fura inistiti bugetul tarii,

Pagina a fost generata in 0.4406 secunde