Constănţeni „compostaţi” de colţii fioroşi ai câinilor şi pisicilor

2333
Constănţeni „compostaţi” de colţii fioroşi ai câinilor şi pisicilor - fond-muscati-1689506776.jpg

Articole de la același autor

Nu există an în care să nu avem câteva sute de persoane muşcate de către câini, fie ei maidanezi, dar şi de rasă, ori de pisici, care, deşi par mai blânde la prima vedere pot „composta” la fel de bine ca şi patrupedele. Mare atenţie! Orice animal poate mușca. Unele pentru că sunt flămânde, altele de frică sau să se apere. Motivele sunt diferite, dar cert este că toate au colţi pe care îi pot folosi.

Potrivit directorului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, dr. Claudia Cambrea, de la începutul anului şi până la finele lunii iunie s-au înregistrat 590 de plăgi muşcate. „În iunie 2023 au fost 153 cazuri, iar în iunie 2019- 151 cazuri. În ceilalţi ani au fost între 77 şi 91 cazuri, dar ne aşteptăm ca în iulie să fie cele mai multe cazuri înregistrate. Aşa se întâmplă în fiecare an, în această perioadă. Majoritatea pacienţilor au fost muşcaţi de câini şi pisici şi mai rar de cal, şobolan, vulpe, hamster liliac, iepure”, ne-a declarat managerul.

Tocmai de aceea, persoanele care cad victime ale câinilor comunitari sunt rugate să se prezinte imediat la spital, pentru ca starea de sănătate să nu le fie pusă în pericol, întrucât rabia poate fi letală. Mai mult decât atât, muşcăturile pot fi periculoase, atât din cauza riscului de infecţie locală şi sistemică, gradului de leziune, dar există şi posibilitatea ca muşcătura să lezeze vase importante care pot determina hemoragii puternice.

Deşi cazurile de rabie, principala temere care le vine în minte oamenilor, sunt mai rare în ziua de azi, muşcăturile pot avea un impact puternic pe termen scurt şi lung. Nu de puţine ori, fiind atacaţi de patrupede de talie mijlocie sau mare, oamenii ajung la spital cu răni profunde, perforate, ba chiar oase sau tendoane rupte ori leziuni interne. Din păcate, copiii sunt cele mai frecvente victime ale mușcăturilor de câine și sunt mult mai predispuși să fie grav răniți, dar şi adulţii pot suferi de pe urma unei asemenea interacţiuni violente.

De exemplu, anul acesta, în cartierul Henri Coandă, un minor a fost mușcat de un câine din rasa Amstaff, fiind rănit la nivelul membrelor inferioare și membrului superior drept, motiv pentru care a fost solicitată prezența unui echipaj SMURD, care a preluat minorul împreună cu părintele acestuia și i-au transportat de urgență la Spitalul Clinic de Urgență Constanța pentru îngrijiri medicale. Tot o rasă considerată ca fiind agresivă, un Pitbull a muşcat o tânără în vârstă de 20 de ani, care a încercat să-i țină piept patrupedului, dar nu i-a făcut față. Doi bărbați care au văzut ce se întâmplă, i-au sărit în ajutor, dar au fost mușcați și ei, ajungând la spital. Desigur, exemplele sunt nenumărate. În concluzie, nu doar maidanezii muşcă, ci şi câinii de rasă, indiferent de talie sau mărime. Deci, feriţi-vă pe cât puteţi! În cazul în care ați avut ghinionul de a fi mușcați, prezentaţi-vă cât mai repede la spital, pentru tratamentul adecvat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3591 secunde