Pentru ca să nu plătească dublu gigacaloria

Constănțenii se debranșează de la sistemul centralizat de încălzire

1129
Constănțenii se debranșează de la sistemul centralizat de încălzire - calorifertermostatgf5-1309810527.jpg

Ridicarea subvenției statului la prețul gigacaloriei ar putea dubla, de la toamnă, valoarea facturilor la întreținere. În negocierile cu FMI, Guvernul a promis că va elimina subvenția de la bugetul de stat la energia termică. Vestea că ar putea plăti chiar și 300 de lei pentru o gigacalorie le-a dat frisoane constănțenilor. Unii au început deja să-și izoleze termic apartamentele, pentru a consuma cât mai puțină energie termică. Alții și-au montat repartitoare de cost, astfel încât să dea căldură cu porția, după buget. Iar alții
s-au decis să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire.
"Până la această dată, RADET Constanța a primit 50 de cereri de debranșare de la constănțeni, dintre care șase au fost deja soluționate pentru că îndeplineau toate criteriile cerute de legile în vigoare", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al instituției, Liliana Enache.

Fără restanțe la întreținere
Consumatorii care vor să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să vină la registratura regiei din B-dul Tomis nr. 107 sau la registratura sediului din str. Badea Cârțan nr. 14, pentru a cumpăra o cerere tipizată necesară obținerii avizului de debranșare. Formularul costă 10 lei. "Necompletarea tuturor datelor solicitate în anexele formularului, cât și neprezentarea documentelor necesare enumerate în procedura de debranșare atrage în consecință neaprobarea cererii de deconectare sau debranșare. De asemenea, în cazul în care există debite către RADET se respinge cererea de deconectare fără să se mai verifice restul documentelor depuse", a mai precizat reprezentantul RADET.


Condiții draconice
Solicitantul trebuie să primească în prealabil aprobarea deconectării atât de la asociația de proprietari, care convoacă adunarea generală, cât și de la vecinii cu care are pereți comuni. În baza acestor aprobări obținute se parcurg procedurile de mai sus, iar RADET Constanța verifică dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de legile în vigoare și apoi emite avizul favorabil. "După avizarea favorabilă, solicitantul achită taxa de deconectare sau debranșare, stinge datoriile față de RADET și primește, împreună cu asociația de proprietari, un proces verbal de constatare a deconectării sau debranșării. Acest document permite modificarea suprafeței radiante din contract și certifică debranșarea legală. Taxele pentru eliberarea avizelor sunt afișate la sediile administrative și la casieriile RADET", a mai explicat Liliana Enache.

Dosar penal pentru cei care taie singuri țevile
Se pare însă că mulți constănțeni nu au mai avut răbdarea să parcurgă toate procedurile legale și au ales calea mai simplă: au tăiat ei singuri țevile. Reprezentanții RADET îi avertizează însă că s-ar putea alege cu dosar penal. "Dacă avem sesizări despre astfel de cazuri solicităm sprijinul poliției locale și mergem la fața locului însoțiți de polițiști. Debranșarea ilegală se sancționează conform legilor în vigoare și se deschide dosar de cercetare penală", a completat purtătorul de cuvânt.

80% din constănțeni, racordați la RADET
Peste 80% din populația Constanței este racordată la sistemul centralizat de încălzire. Din totalul de 310.000 de locuitori cât numără municipiul Constanța, 270.000 beneficiază de energie termică de la RADET.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Februarie 2011
Stire din Social : "RADET își bate joc de noi!"
Vineri, 26 Noiembrie 2010
Stire din Social : Se scumpește căldura
Pagina a fost generata in 0.2426 secunde