Se scumpește căldura

1698
Se scumpește căldura - afdf792b3e27fd172931852043356b24.jpg
Vești proaste pentru românii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, vor plăti mai mult pentru căldura pe care o primesc în case.

Anunțul a fost făcut de președin-tele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare, Mircea Matei. Potrivit acestuia, prețul de referință al gigacaloriei va crește de la 1 ianuarie 2011 cu peste 10 procente.
"Prețul mediu local de referință va înregistra în 2011 o creștere de 10,65%. Evident că aceste creșteri au câteva explicații de care să ținem cont. Pe de o parte scade consumul și, de asemenea, există o influență a creșterii de TVA de la 19 la 24%", a precizat președintele ANRSC.
Dacă și cât din această scumpire va resimți populația din buzunarele ei, rămâne de văzut în perioada următoare. Există varianta ca Guvernul să hotărască subvenționarea unei cote din scumpire sau autoritățile locale să acopere o parte din costul gigacaloriei, în funcție de fondurile disponibile.

Subvenție în funcție de fonduri
Contactat telefonic, viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat, pentru "Cuget Liber": "Este vorba despre o decizie a Consiliului Local. Ținând cont de faptul că Guvernul s-a obișnuit să nu își asume niciun fel de creștere, este puțin probabil că o va face acum. Dacă se vor găsi fonduri la momentul respectiv, Consiliul Local va decide cât se poate subvenționa".
Mai puțin optimist este președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, care crede că populația va fi în mod cert afectată de această scumpire. "Sigur că oamenii vor fi afectați de mărirea prețului gigacaloriei. Dar nu noi îl stabilim și nici nu putem să-l oprim. Noi trebuie doar să avem grijă de buzunarele noastre. Mulți urlă că săptămânile trecute, când a fost foarte cald afară, s-a furnizat căldură la capacitate maximă. Să le fie învățătură de minte, căci dacă își puneau repartitoare de cost, închideau căldura și nu mai aveau facturi mari la întreținere", a spus Marcel Dragu.
În prezent, în municipiul Constanța prețul gigacaloriei este de 137 de lei, majorarea față de anul trecut reprezentând numai diferența de creștere a TVA-ului. Este unul dintre cele mai mici prețuri din țară, în majoritatea orașelor prețul ajungând la aproape 200 de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5418 secunde