Costinești va avea o plajă lărgită, din vara lui 2026. Se dorește și o promenadă extinsă și modernă!

2552

Articole de la același autor

Lucrările pentru reducerea eroziunii costiere în zona Costinești ar putea să fie gata la finalul lui 2025, iar turiștii ar putea să se relaxeze pe o plajă lărgită și reabilitată, începând cu vara lui 2026. Termenele respective vor fi valabile dacă licitația pentru lucrările necesare va fi adjudecată anul acesta, iar lucrările vor demara din toamna anului viitor. În contextul reabilitării plajei, este necesară și lărgirea promenadei din Costinești, iar o propunere în acest sens a fost înaintată, cu ocazia celui mai recent seminar, de consilierul local Mugurel Călin.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a organizat primul seminar dedicat lucrărilor de protecție aferente Lotului 6 – Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Costinești, din cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere – Faza II (2014-2020)”, care a avut loc la Hotel Regal din Costinești.

Proiectul are ca obiectiv principal protecția zonei costiere de efectele eroziunii asupra litoralului românesc al Mării Negre și reducerea pagubelor asupra populației, prin derularea unor ample lucrări de reabilitare și protejare a liniei țărmului, a terenurilor adiacente și a ecosistemelor de uscat și marine. La eveniment au fost prezenți reprezentanții mai multor instituții locale, printre care primarul Dorin Dumitru Jeanu și viceprimarul Gheorghe Mechenici, dar și localnici din Costinești care și-au manifestat îngrijorarea față de eroziunea costieră accelerată, care este vizibilă în anumite zone din Costinești.



Licitația este în desfășurare, lucrările ar trebui să înceapă în toamna lui 2024


De altfel, îngrijorările privind eroziunea au fost exprimate în repetate rânduri, inclusiv pe parcursul anului trecut, atât în adrese oficiale cât și în spațiul public, de consilierul local Mugurel Radu Călin, din cadrul Consiliului Local Costinești. Acesta a propus inclusiv să fie realizate o serie de lucrări separate de proiectul privind lărgirea plajelor, dar mai-marii de la Ministerul Mediului și ABADL au arătat că nu este posibil.

Însă zona respectivă va fi cuprinsă în porțiunea vizată de proiect. E drept însă că localnicii și turiștii mai au de așteptat până la demararea lucrărilor și cine poate spune ce alte distrugeri mai poate suferi taluzul din zonele afectate de eroziune, până atunci...

„Ne-au fost aduse la cunoștință informații cu privire la termene și la lucrările care urmează să fie desfășurate în perioada următoare. În linii mai, lărgirea plajelor ar trebui să fie gata până la finalul anului 2025, în cazul în care nu se ivesc probleme. Procedura de licitație pentru plaja Costinești este în desfășurare și aceasta trebuie finalizată până la sfârșitul acestui an. În momentul în care este finalizată licitația, următorul pas ține de pregătirea documentației proiectului, iar lucrările vor fi demarate începând cu toamna lui 2024. Din discuțiile purtate, dacă soarta este de partea noastră, în vara lui 2026 vom întâmpina turiștii cu o plajă nouă.

Legat de tronsonul de faleză din dreptul terasei Famagusta, dacă în proiectul inițial acest tronson nu era inclus pentru modernizarea falezei, odată cu demararea procedurii de lărgire a plajei, este inclus și acesta pentru modernizare. Un lucru bun și, în plus, mă bucur că solicitările și sesizările făcute de noi nu au fost în zadar, iar cei din minister au introdus spre amenajare și acest sector de faleză”, a afirmat consilierul local Mugurel Radu Călin.

Ar putea să fie extinsă și modernizată și promenada stațiunii?

Având în vedere lucrările ce vor fi realizate pe plaja din Costinești, consilierul local a propus ca autoritățile – atât cele centrale, cât și cele locale – să-și îndrepte atenția și spre promenadă, care are nevoie să fie lărgită și modernizată. „Este o idee a mea. Comunitatea noastră se dezvoltă, atrage un număr considerabil de turiști, iar în contextul lărgirii plajelor și al celorlalte lucrări, vor veni investitori, vor avea de câștigat atât Costinești cât și zonele limitrofe acestuia. În acest context, promenada din prezent este subdimensionată. Ar fi o mare bucurie, atât pentru localnici, cât și pentru turiștii care aleg comunitatea noastră pentru zilele de relaxare, să găsească o promenadă lărgită, încăpătoare și modernă. Am expus această idee în cadrul seminarului, iar reprezentanții ABADL au arătat că va fi avută în vedere”, a afirmat Mugurel Călin pentru „Cuget Liber”. Trebuie remarcat însă că, pentru derularea unei astfel de modernizări, este nevoie de implicarea atât a autorităților locale, cât și a celor naționale.

Revenind la lucrările ce se vor derula pe lotul 6 – Costinești, acestea vor contribui la: „protejarea și reabilitarea litoralului românesc și a factorilor de mediu, prin lucrări inginerești de combatere a fenomenului de eroziune costieră; atingerea obiectivului de reducere a efectelor și pagubelor asupra populației cauzate de fenomene naturale produse de schimbările climatice; protejarea biodiversității marine și a zonei litorale vizate; activități de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine”, după cum au arătat reprezentanții Apelor Române. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.318 secunde