Cutremur mare în 2016! Cât de pregătită este Constanța pentru un seism puternic

1303
1
Cutremur mare în 2016! Cât de pregătită este Constanța pentru un seism puternic - cutremur1-1457024370.jpg

Articole de la același autor

39 de ani se împlinesc, astăzi, de la cel mai devastator cutremur de pământ produs în țara noastră. 4 martie 1977 a rămas în amintirea multora dintre noi, dar mai ales în istorie ca o tragedie națională. Seismul  de 7,2 grade pe scara Richter a ucis atunci peste  1.550 de oameni și a rănit peste 11.000, iar pagubele au fost uriașe. 


De atunci și până acum, am mai trecut prin câteva zgâlțâituri și sperieturi, dar am fost norocoși să nu numărăm victime, ci doar pagube aproape nesemnificative. Specialiștii români nu se mai hazardează să spună dacă și când va veni marele cutremur, deși există statistici vizavi de o ciclicitate a seismelor de mare intensitate. 


Anul trecut, un site internațional, care se vrea cel mai renumit sistem de monitorizare a seismelor, includea țara noastră pe harta cutremurelor de intensitate mare, așteptate în 2015. Din fericire, specialiștii americani s-au înșelat, dar acum spun că respectivul cutremur are mare probabilitate să se producă în 2016. 


Cutremure și în Dobrogea 
Totuși, în 2015, s-au produs extrem de multe cutremure de mică intensitate. 


"A fost o activitate mai intensă, raportată la ultimii ani. Cel mai mare cutremur estimat pentru zona Vrancea ar fi de 7,9 grade pe scara Richter. Dar, asemenea evenimente sunt foarte rare. Durata unui astfel de cu-tremur poate să fie jumătate de minut sau 40 de secunde. Iar acesta ar putea avea efecte devas-tatoare", este de părere Mircea Radu-lian, directorul Institutului Național de Fizică a Pământului. Cutremure pot apărea și în zona Dobrogei, dar în Marea Neagră. "În această zonă, avem cutremurele crustale din Dobrogea, care până în prezent au fost de mică intensitate, și Falia Shabla. Aceasta reprezintă cel mai mare pericol pentru Dobrogea. Nu se poate estima dacă va fi un cutremur puternic în următoarea perioadă în zona litoralului. Însă avem precedentul din Turcia, în anul 1999, când au murit mii de oameni", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. ing. Ștefan Florin Bălan, directorul unui proiect multinațional derulat tocmai pentru a identifica posibilitățile de a preveni dezastrele naturale provocate de cutremurele din bazinul Mării Negre. 


Puncte nevralgice și imobile șubrede 
Un cutremur puternic ar fi devastator pentru Constanța. Dincolo de clădirile vechi, șubrezite, ar putea apărea probleme la blocurile noi, multe dintre ele construite mult prea rapid și cu materiale de o calitate îndoielnică. Nici constănțenii care locuiesc în bătrânele blocuri ceaușiste nu stau prea relaxați, multe dintre modificările făcute în apartamente punând în pericol însăși structura de rezistență a imobilului. 


La Serviciul Inspectorat Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța, figurează numai șase imobile expertizate cu risc seismic. 


"Noi avem în prezent șase clădiri, din care trei aveau spații comerciale la parter. S-a ordonat ca acestea să fie închise, iar proprietarii au fost notificați că trebuie să le reabiliteze și să le pună în siguranță", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful Serviciului Inspectorat Protecție Civilă, Ștefan Taran. 


Pericole ținute la secret 
Potrivit acestuia, mai sunt și alte imobile cu probleme, dar proprietarii sau locatarii lor nu vor însemnarea imobilelor. 


"Mai sunt și alte imobile cu probleme, dar noi nu avem voie să le facem publice. Nu pot să fac acest lucru, pentru că îmi sar oamenii în cap. Ei nu mai pot să le vândă sau să le asigure", ne-a mai spus șeful de la Protecție Civilă din cadrul Primăriei Constanța. Acesta a mai adăugat, totuși, că proprietarii imobilelor respective au fost notificați de situație și știu la ce riscuri se expun. 


Astfel, ar fi vorba despre aproximativ 35 de blocuri care prezintă grad de risc seism ridicat, însă proprietarii sau locatarii nu sunt de acord ca imobilul respectiv să fie inclus oficial pe lista celor cu bulină roșie. 


"Este nevoie de acordul tuturor locatarilor pentru a se face însemnarea oficială, iar oamenii nu vor să-și dea acordul. Mai nou, există o propunere legislativă ca însem-narea să se poată face și fără acordul tuturor proprietarilor sau locatarilor. Până atunci, însă, trebuie să respectăm legile actuale", a mai precizat Ștefan Taran. 


Dincolo de clădiri, în cazul unui cutremur puternic, probleme ar putea apărea și în zona străzii Traian, acolo unde stabilitatea a fost șubrezită odată cu lucrările la complexul comercial, dar și la alte faleze din oraș.


Comentează știrea

Solon
4 martie 2016
Fluierul si apa,ne cutremuram!

Constanta ca si restul tarii este la mana Domnului in caz de dezastru. Tari civilizate au mari probleme in cazuri deosebite,noi nu trebuie sa ne bazam pe lozinci si sa acceptam realitatea,ca suntem la cacat.Daca niste insi cu sau fara uniforma,indiferent de functiile lor se umfla in pene ca sa-si dea importanta nu inseamna ca trebuie sa-i si luam in seama.Fiecare din noi trebuie sa fie oarecum pregatit,sa se bazeze pe propriile forte si cunostinte ,cam atat. Daca ai ghinionul sa locuiesti intr-o cladire de rahat,asta e,despre morti numai bine..... Fiti lucizi,aveti incredere in voi ,pregatiti-va sa nu fiti ajutati decat daca aveti un noroc chior.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Februarie 2016
Stire din Social : Cutremur în România, sâmbătă dimineața
Vineri, 12 Februarie 2016
Stire din Social : A fost cutremur în România
Pagina a fost generata in 0.5675 secunde