Îngropați în betoane, pe malul mării. Cum construiesc șmecherii Constanței bloc după bloc

18482
15

Articole de la același autor

Construcția de imobile pe spațiu verde a devenit o practică în ultimii ani, la Constanța. Cu sprijinul și mijlocirea autorităților locale, așa-ziși investitori au pus mâna pe terenuri ce aparțineau domeniului public și au început să toarne betoane chiar în ferestrele vecinilor cărora le-au luat grădinile. Unii au tăcut și s-au resemnat, alții au pornit lupte despre care trag spe-ranțe că le vor câștiga vreodată.


Este și cazul proprietarilor aparta-mentelor din blocurile BM7 și BM8 de pe strada Pescarilor din cartierul Faleză Nord care s-au trezit anul trecut cu spațiile verzi din fața blocului îngrădite și cu șantierele sub ferestre. Disperați, oamenii au făcut demersuri să afle cine și ce li se construiește sub nas. "Am început să bom-bardăm autoritățile locale cu solicitări, memorii și reclamații. La cele mai multe ni s-a răspuns în doi peri, ne-au fost oferite informații incomplete și am fost purtați 


de la un serviciu la altul. Am fost nevoiți să facem solicitările mai departe, la București, la Inspectoratul de Construc-ții, și la Prefectură. Abia atunci am început să primim răspunsuri concrete. Așa am aflat că fusese deja elaborat un Plan Urbanistic Zonal, inițiat de George Secărea, în septembrie 2014, pentru emiterea autorizația construcției unui bloc cu șase etaje, că deja avusese loc consultarea publică, deși noi nu fuse-sem anunțați", ne-a povestit un locatar din zonă.


Autoritățile locale,
bombardate cu reclamații
Proprietarii din blocurile de trei etaje în fața cărora se va ridica imobilul au cerut inclusiv prefectului județului să se implice în cazul lor. "Considerăm că nu au fost respectate procedurile legale privind participarea cetățenilor la procesul de elaborare a actelor normative. Nu a fost afișat anunțul pe teritoriul zonei studiate, nu au fost făcute anunțuri către proprietarii din zonă, nu au fost organizate întâlniri cu proprietarii din zonă, nu au fost afișate pe site-ul primăriei, rezultatele consultării 
și nici nu se regăsește minuta ședinței publice. Anunțul de intenție și anunțul de consultare au fost afișate doar pe internet și sunt incomplete. Nu sunt specificate numele, funcția persoanei responsabile cu informare și consultarea publicului. Nu este specificat modul în care va fi transmis răs-punsul la observații. Partea desenată este incompletă, incorectă și neserioasă", i-au scris locatarii prefectului Constantin Ion. Acesta le-a răspuns, nouă zile mai târziu, că a direcționat petiția către Inspectoratul Regional de Construcții Sud-Est și Primăria municipiului Constanța, "cu solicitarea de a verifica aspectele sesizate și de a pre-zenta răspunsul corect, cu precizarea aspectelor contrare legii constatate și măsurilor legale aplicate cu precizarea cadrului normativ aplicat".
Așa cum era de așteptat, răspunsul Primăriei Constanța, semnat de inspectorii de urbanism Andreea Buculeasa, Geor-giana Soare, șef serviciu Mariana Munteanu și arhitectul șef Luiza Elena Tănase, susține că aprobarea PUZ-ului s-a făcut conform legii, omițând însă alte întrebări formulate de cetățeni. Consi-derând răspunsul incomplet și nesatis-făcător, proprietarii au revenit către primar, cu o reclamație administrativă, în care subliniau reluarea procedurii de elaborare și aprobare a PUZ-ului. "Intenția și invi-tația la dezbaterea publică au fost publicate doar pe site-ul primăriei, într-o formă ce nu ține cont de prevederile legale, iar pe teren nu a fost afișat niciun panou. Drept pentru care nu am putut participa la dezbaterea publică amintită. Imobilele ce urmează a se construi sunt în imediata vecinătate a blocului nostru, ne afectează și legislația în vigoare ne dă dreptul de a ne informa și de a formula sesizări privitoare la acțiunile ce se des-fășoară pe terenul alăturat", au precizat locatarii.


Dezbaterea publică reluată, proiectul modificat
Câteva zile mai târziu, tot arhitectul șef Luiza Tănase le răspunde petiționarilor că va fi reluată dezbaterea publică. Ulterior, inițiatorul PUZ-ului a modificat și proiectul, anunțând că va construi pe o suprafață mai mică din teren. "Se pare că ne-am atins scopul în prima fază pentru că am înțeles că au redus suprafața pe care vor construi. Dar noi nu vrem să se mai con-struiască deloc. Asta trebuie să înțeleagă autoritățile locale. În zonă sunt deja două construcții făcute, cu mari probleme de legalitate. Urmează a treia. Ceea ce în-seamnă că pe noi ne îngroapă", ne-au mai spus locatarii.
Construcțiile la care fac referire vecinii sunt un bloc cu șase etaje, unul cu șapte etaje, în fază de finisare și un șantier abandonat. "Am cerut situația juridică a terenului respectiv, ni s-a răspuns că este vorba despre informații cu caracter personal. Pentru primul bloc care s-a făcut, unul din motivele de anulare a autorizației a fost chiar studiul de însorire, pentru că blocul nostru nu a fost luat în calcul. Însă, acum totul se raportează la ceea ce s-a construit deja, chiar dacă acele construcții nici măcar nu sunt considerate perfect legale", au precizat proprietarii, revoltați.


O sumedenie
de disfuncționalități
"O analiză sumară a Memoriului de prezentare relevă incoerența expunerii, ocolirea adevărului, lipsa de justificări temeinice, omiterea prevederilor legale, raportarea repetată la HCLM-urile aprobate și interesul ridicat al investitorilor", con-sideră locatarii. Mai mult decât atât, schițele zonei, realizate în scopul auto-rizărilor de construcție nu sunt întocmai situației de la fața locului. Fie arhitecții au desenat greșit, fie este vorba de o eroare intenționată. "La un moment dat, ni s-a răs-puns din partea Primăriei Constanța că «Datorită faptului că zona este regle-mentată și construită în ultimii zece ani, nu se poate afirma că în zonă există dis-funcționalități». Dar, tocmai din cauză că zona este reglementată și construită în ultimii zece ani, există și mai multe dis-funcționalități: s-au construit blocuri cu 2S+P+8 și D+P+6 în fața blocurilor noastre P+2-3, în condițiile în care în spate avem blocuri P+10; s-au desființat căile de acces dinspre strada Belvedere, singurele căi accesibile mașinilor de intervenție; a dispărut spațiul verde adiacent blocurilor BM7, BM8, BM9A; avem și mai mari dificultăți în a găsi un loc de parcare: desenele sunt frumoase, dar nereale. Aleile dintre blocuri sunt înguste, strada Pes-carilor la fel, mașinile sunt pe trotuare. Nu știm care va fi soluția pentru depozitarea gunoiului menajer, nu am găsit vreo referire în propunere", se arată indignați locatarii blocurilor BM7 și BM8.




În edițiile următoare ale "Cuget Liber" vom reveni cu amănunte despre celelalte două blocuri din zonă, ridicate pe foste spații verzi ale Primăriei Con-stanța.
Andreea PERHAIȚĂ


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
autor
3 martie 2016
La pușcărie cu penalii ăștia

Singura soluție este să dărâme construcțiile iar cei responsabili pentru toate problemele să intre la pușcărie. Faceti plângere penală și sesizați DNA-ul !

Mos Ion
3 martie 2016
O intrebare ziaristilor de la Cuget Liber

De vreo 10 ani a inceput mutilarea orasului , dumneavoastra unde ati fost pana acum ? Cat a fost Mazare la primarie nu am vazut ''gram'' de articol pe acest subiect , acum este deja prea tarziu ......raul a fost facut !

?!!!
3 martie 2016
?!!!

tacerea mieilor cu pachete de la primarie

Pacientul
3 martie 2016
Betoane

Spațiile verzi din jurul blocurilor, de pe străzile și bulevardele principale din oraș, din stațiunea Mamaia, din parcuri, dispar ca urmare a hotarârilor din anii trecuți a consiliului local la propunerea fostului primar Radu Mazăre. La aceste ,,retrocedări,, se mai fac părtași: judecători, avocați, notari publici, funcționari de la cadastru și garda de mediu, arhitecți și alții. Deci, o corupție generalizată. Poate cineva lupta împotriva lor? Felicitări pentru articol.

Just
3 martie 2016
Recomandare

Nu inteleg de ce va chinuiti mereu sa faceti plangeri la primarie, de procuratura ati auzit? Faceti o cerere la procuror care ancheteaza in prezent astfel de cazuri in constanta, cu siguranta dupa ce vor verifica actele vor gasi ceva ilegal acolo si unele persoane vor ajunge la puscarie

Palaz
3 martie 2016
E tardiv...

L-au votat in draci pe mascariciul dereglat psihic ca primar si acum se plang... Pe apartamentele alea cu vedere la mare , majoritatea primite de catre angajatii de la Petromidia pe timpul lu' Ceasca , cereau si ma-sa si pe ta-su... Pentru alte nelamuriri , intrebati-o daca mai este vreun spatiu verde in Cta "neretrocedat" / vandut , pe curvistina de Ramona Dospinescu , cea care se culca cu toti din primarie (pana la urma a reusit sa faca un copil cu "marinarul" Petrica Munteanu , pe care-l creste un alt semianalfabet, Dospinescu...).

luk
3 martie 2016
Nesimtire

Acum 10 ani era pastaie primar si asa cum sta bine unui ziar local de anvergura Cuget liber era absolut normal sa nu te pui rau cu stapanirea ca deh asa cereau vremurile. Acum cand ala nu mai este primar descopera si ei cadavrele.

Răspuns la: O intrebare ziaristilor de la Cuget Liber
Adăugat de : Mos Ion, 3 martie 2016
De vreo 10 ani a inceput mutilarea orasului , dumneavoastra unde ati fost pana acum ? Cat a fost Mazare la primarie nu am vazut ''gram'' de articol...
Hollywood
3 martie 2016
Pe bune?

Ziariști sunteți voi? Abia acum vă faceți că sunteți indignați? Ce articol este ăsta, ce vreți de fapt, să scoateți populația în stradă când deja este mult prea târziu? Păi de-alde George Secărea și alți câțiva "șmecheri" construiesc blocuri de atâția ani exact acolo unde au vrut mușchii lor și voi ați aflat abia acum? Mă umflă râsul. Spunea unul mai devreme, pe bună dreptate, unde ați fost toți anii ăștia când se desfăcea orașul bucată cu bucată și se turnau betoane peste tot? Ați tăcut ca să nu-l deranjați pe Mazăre, ăsta este adevărul. Acum veniți cu d-astea, vaaaaaaaaaiii! Ia uitați șmecherii cum fac blocuri ....

ath
3 martie 2016
In loc de lumanare.Pupaciosul municipal

Inventia asta cu "dezbaterea publica" este opera lui Fagadau.Cu alte cuvinte,primarul transparent ma intreaba daca sunt de acord sa ma execute.Cand am spus ca Fagadau este mai periculos decat Mazare ,profesorul lui ,nu m-a crezut nimeni.Are o minte diabolica,croita numai pe minciuna.El stie ca birocratia a sufocat Romania.Pana redactezi o plangere,pana vine raspunsul de la Bucuresti,blocul este sus.El stie asta.Administratia nu are un plan unic de dezvoltare urbana.Nu are reguli,cacă tot felul de constructii, pe unde pișa si maidanezii ,dupa o lege croita de Mazare,arhitectul din Ferentari.Asa ne trebuie.L-a intrebat cineva pe Mazare ce a realizat si ce nu a realizat in mandatele trecute ? L-a intrebat de ce a desfiintat spatiile verzi ? L-a tras cineva la raspundere ? L-a intrebat pe unde are el chef sa mai ridice blocuri ? Sa nu-l intrebati nici pe Fagadau.Bine ca se pupa pensionarii.Apropo de pupici.Barbati care se pupa intre ei am vazut numai cand a plecat Titanicul in ultima calatorie,in filmele cu mafia italiana si in revistele cu....barbati.Vad ca pupatul intre barbati se poarta si prin Parlament

petrica
3 martie 2016
si noi

si noi am plins la stilpi cand au facut cartierul de tigani aici ,am plins si cand fagadau a inceput sa mai faca niste grajduri ,nu a auzit nimeni sau nu au vrut sa auda ,sa fiti fericiti ca nu aveti tiganii din cartierul ferentari de constanta vecini. nici dupa moarte sa nu aiba liniste cei care au avut ideia si cei care au pus-o in practica

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6116 secunde