Din ce în ce mai mulți copii cu autism! În ce stadiu este centrul de zi pregătit de DGASPC

747

Articole de la același autor

Tulburarea de spectru autist sau tulburarea pervazivă de dezvoltare – un diagnostic care aduce în viața familiilor o luptă ce se întinde, de cele mai multe ori, pe parcursul a ani de zile. De la an la an, numărul micuților diagnosticați cu autism este în creștere. O spun studiile internaționale, o spun și specialiștii, o arată și statistica ținută la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Constanța.

„Statistica cuprinde copii diagnosticați cu autism și alte diagnostice asociate, specifice tulburării: retard, ADHD, tulburare de învățare, tulburare emoțională. Numărul acestora este în creștere, dacă luăm în considerare situația comparativă pe ultimii cinci ani: 2018 – 482 copii, 2019 – 505 copii, 2020 – 602 copii, 2021 – 656 copii, 2022 – 720 copii, până în luna august.

Facem precizarea că numărul acestora nu reprezintă numărul real al copiilor care sunt diagnosticați cu TSA - tulburare pervazivă de dezvoltare, ținând cont și de faptul că încadrarea în gradul de handicap este un demers opțional”, a comunicat Carmen Răducu, director al instituției, pentru „Cuget Liber”.

Pentru a „scoate” copilul din lumea autismului, sunt necesare zeci de ore de terapie, în fiecare săptămână. Un efort financiar considerabil, având în vedere că în clinicile private costul unei ore de terapie este între 70 – 100 de lei, iar copiii au nevoie între două – patru ore, zilnic. În aceste condiții, serviciile puse la dispoziție în mod gratuit de DGASPC Constanța, prin centrele sale, sunt o reală oază de speranță.

Reparațiile de la „Orizont”, încheiate în august, urmează dotarea

În prezent, Complexul de servicii comunitare „Orizont” este închis pentru reparații, iar specialiștii și copiii desfășoară ședințele terapeutice în incinta Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Delfinul”. Referitor la stadiul lucrărilor, cât și la viitorul centrului de zi pentru copiii cu autism, Carmen Răducu a precizat pentru „Cuget Liber”: „Clădirea în care a funcționat de la început centrul de zi pentru copiii cu autism este clădirea Complexului de Servicii Comunitare Orizont, care avea două componente: componenta rezidențială, unde copiii care beneficiau de o măsură de protecție locuiau permanent, dar și o componentă a unui centru de recuperare cu alte afecțiuni și terapii.

În anul 2009, când a fost înființat centrul de zi pentru copiii cu autism, a fost soluția locativă identificată, deoarece un astfel de centru are nevoie de spații special amenajate, de mobilier special, o structură și un aranjament cu totul special. Clădirea respectivă, în care a funcționat centrul de zi, face parte dintr-un Program Operațional Regional de închidere a centrelor de capacitate mare, așadar este în reabilitare, cu destinație de centru de zi de recuperare pentru copiii din centru, dar și pentru copiii din comunitate. În cadrul acestui proiect, copiii din cadrul componentei rezidențiale se vor muta la Lumina, unde se construiesc două locuințe protejate. În același timp, respectiva clădire este reabilitată, modernizată și dotată în vederea realizării unui centru de zi de recuperare. Această clădire va avea o capacitate de 130 de locuri”.

Referitor la stadiul lucrărilor, Carmen Răducu a afirmat că la locuințele protejate de la Lumina au fost realizate lucrările de zidărie exterioară și s-a trecut la realizarea acoperișurilor, urmând zidăria interioară. La Centrul de Zi de la Lumina, pe 20 octombrie 2021 a fost sistat contractul de execuție lucrări „pentru neîndeplinirea de către constructor a sarcinilor prevăzute, rămânând un rest de executat de 99%”. În prezent a fost reactualizat proiectul și se lucrează la caietul de sarcini, pentru reluarea achiziției de lucrări.

În schimb, lucrările au mers mult mai bine la centrul de zi din Constanța, de la fosta clădire a „Orizont”. Aici, recepția lucrărilor a fost realizată pe 17 august 2022 și urmează achiziția de dotări și obținerea autorizațiilor și avizelor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.405 secunde