Scandal aplanat de mascați, pe strada Baba Novac. Un locatar cu probleme psihice a dus la disperare vecinii

2185
1

Articole de la același autor

Sâmbătă după-amiază, 9 iulie, mai multe echipaje de la Secția 3 și mascații de la Serviciul Acțiuni Speciale au descins pe strada Baba Novac din municipiul Constanța, unde locatarii unui bloc au reclamat că un vecin făcea un scandal monstru.

Cotidianul „Cuget Liber” a relatat, într-o ediție anterioară, despre situația din blocul respectiv, unde locatarii au reclamat în repetate rânduri că se tem pentru siguranța lor și a copiilor din cauza unui bărbat de 40 de ani, diagnosticat cu o afecțiune psihică, ce are un comportament agresiv verbal și fizic. „Sunt aproximativ șase ani de când avem aceste probleme, iar de-a lungul timpului s-au agravat. O perioadă, vecinul nu părăsea apartamentul sau cel mult ieșea pe scară, în fața locuinței lui, și avea un comportament agresiv. Ne era teamă să ieșim din bloc, pentru că trebuia să trecem prin fața apartamentului lui, căci locuiește la parter. Ne este teamă pentru siguranța copiilor noștri, pentru că acesta are manifestări imprevizibile. De vreo săptămână, a început să iasă și în fața blocului, unde se manifestă violent”, ne-au relatat vecinii.

Drept pentru care, sâmbătă după-amiază, locatarii au cerut sprijinul oamenilor legii. În primă instanță, la fața locului a ajuns un echipaj de Poliție, dar pentru că nici bărbatul, nici mama sa, cu care locuiește acesta, nu au avut un comportament cooperant, a fost solicitată intervenția altor echipaje, inclusiv a mascaților de la Serviciul de Acțiuni Speciale.

Într-un final, bărbatul recalcitrant a fost transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, pentru a primi îngrijirile medicale necesare. „Mama acestuia a recunoscut în fața polițiștilor că în ultima perioadă nu i-a mai administrat tratamentul medicamentos, invocând diverse motive: fie că nu a avut medicamentele, fie că nu a avut de unde să le cumpere. Situația este gravă, este vorba despre o persoană bolnavă, care în orice moment poate deveni violentă fie cu propria familie, fie cu cei din jur și se poate întâmpla o nenorocire”, ne-au mai relatat vecinii, care au ieșit afară în număr considerabil la sosirea polițiștilor, pentru a le cere sprijinul în realizarea demersurilor pentru ca bărbatul să primească îngrijirea de care are nevoie.

Locuri puține în centrele de recuperare din județul Constanța

Situația de pe strada Baba Novac este întâlnită frecvent în cazul persoanelor diagnosticate cu afecțiuni psihice, de care familiile nu reușesc să se îngrijească în măsura în care au nevoie. Soluția, în astfel de cazuri, este ca bolnavii să fie încredințați unor tutori, care să se asigure că își urmează tratamentul medicamentos, sau instituționalizarea într-un centru de specialitate. Demersurile însă sunt de lungă durată și încâlcite, internarea nevoluntară într-o unitate medicală de specialitate poate fi dispusă de către instanța de judecată, la solicitarea Poliției sau autorității locale.

Despre cazul prezentat sunt înștiințate atât Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, cât și Direcția de Asistență Socială. În momentul de față însă, în centrele de recuperare a persoanelor cu afecțiuni neuropsihice din județul Constanța este un surplus de beneficiari, alți aproximativ 140 de bolnavi fiind pe listele de așteptare. Impunerea de reducere a capacității centrelor, prin mutarea beneficiarilor în locuințe protejate sau înapoi în familii, a pus autoritățile în dificultate și a dus la reducerea numărului de noi admiteri.



Comentează știrea

Maria
11 iulie 2022
familie scandal

Sunt si prin Tomis Nord cativa de astia. De verificat adresa Aleea Fragilor 11, scara B.

Pagina a fost generata in 0.5066 secunde