Concluziile proiectului pilot privind mascații, derulat la Poarta Albă

444
Concluziile proiectului pilot privind mascații, derulat la Poarta Albă - fondpenitenciarmascati-1656258536.jpg

Articole de la același autor

Proiectul pilot desfășurat la Penitenciarul Poarta Albă, prin care a fost testată restrângerea activității desfășurate de echipele de mascați, a avut „concluzii pozitive”. Comisarul șef de poliție penitenciară Roxana Ioniță, directorul unității, a declarat pentru „Cuget Liber” care au fost acestea. Decizia finală cu privire la viitorul echipelor operative speciale va fi luată la nivelul ANP.

Administrația Națională a Penitenciarelor are în vedere îmbunătățirea condițiilor din unitățile de deținere, în cadrul căreia se numără și un plan pentru profesionalizarea echipelor operative speciale. Adică a echipajelor de „mascați”. Constatarea mai-marilor de la administrație a fost că aceste echipaje ar fi folosite prea mult și la prea multe sarcini, în interiorul penitenciarelor, inclusiv la apelul deținuților. Intenția este ca numărul acestor echipaje să fie redus – să fie un echipaj de polițiști de penitenciare mascați la câteva penitenciare! – și să fie solicitate să intervină numai în situații extreme, precum răzvrătiri sau evadări.

Dar pentru a se stabili dacă acest plan poate fi pus în practică, la nivelul ANP au fost alese trei unități de deținere din țară, unde a fost derulat un proiect pilot, după noile deziderate: Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Arad și Penitenciarul Poarta Albă.

La nivelul Penitenciarului Poarta Albă, proiectul pilot s-a desfășurat pe o perioadă de 45 de zile, în timpul primăverii, iar comisarul șef de poliție penitenciară Roxana Ioniță, directorul unității, a precizat pentru „Cuget Liber” care au fost concluziile după încheierea proiectului.

„La programul pilot au participat 45 de poliţişti de penitenciare. Programul a vizat folosirea în interiorul sectorului de deţinere a membrilor SASS doar pentru gestionarea incidentelor operaţionale care depăşesc capacitatea de gestionare a personalului operativ planificat în serviciu, însoţirea persoanelor private de libertate care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului şi participarea la activităţi de escortare în exteriorul penitenciarului, concomintent cu desfăşurarea unui program de pregătire fizică a agenţilor supraveghetori care îşi desfăşoară serviciul în cadrul secţiilor destinate custodierii persoanelor private de libertate din regim închis, maximă siguranţă, arestaţi preventiv şi regim semideschis.

Din analiza efectuată la finalul programului pilot, concluziile au fost pozitive”, a declarat comisarul șef de poliție penitenciară Roxana Ioniță.

Gardienii au învățat tehnici de imobilizare și autoapărare

Concluziile pozitive au vizat mai multe paliere, potrivit directorului Roxana Ioniță. „Pe linia gestionării resurselor de personal, raportat la activităţile zilnice, suplimentarea de personal în cadrul secţiilor de deţinere a condus la eficientizarea şi sporirea siguranţei activităţilor de însoţire în interiorul locului de deţinere şi supravegherii la curţile destinate activităţilor în aer liber. Pe linia pregătirii personalului operativ în ceea ce priveşte capacitatea de gestionare şi intervenţie în cazul producerii unor incidente operaţionale, suplimentarea personalului în cadrul secţiilor de deţinere a dat posibilitatea unui număr de 45 de poliţişti de penitenciare să participe în timpul programului de lucru la activităţile de pregătire menite să contribuie la creşterea anduranţei acestora la efort fizic, exersarea tehnicilor de autoapărare, îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie în caz de rezistenţă şi relocare a agresorului, îmbunătăţirea capacităţii personalului operativ în folosirea şi aplicarea mijloacelor de imobilizare. De menţionat este faptul că prin participarea acestora la activităţile de pregătire în timpul programului de lucru s-a evitat înregistrarea de ore suplimentare, ore care se cumulau inerent dacă activităţile de pregătire se desfăşurau prin chemarea personalului operativ la serviciu din timpul liber. De asemenea, s-a obținut un feedback pozitiv din partea personalului prin chestionarea acestora”, a arătat Roxana Ioniță.

Concluziile acestea au fost transmise și Administrației Naționale a Penitenciarelor, urmând ca la nivel central să se stabilească ce soartă vor avea „mascații”.

Reamintim că, încă din primele zile de când a fost vehiculată această idee, sindicaliștii din rândul polițiștilor de penitenciare nu au fost de acord cu această intenție. „Este deficit de personal, iar acest fapt nu este o noutate pentru nimeni. Dacă vor fi scoși lucrătorii echipelor operative speciale din activitățile zilnice, precum apelul deținuților, cu cine vor fi înlocuiți? Există niște riscuri de creștere a violențelor între persoanele lipsite de libertate și chiar a ultrajelor împotriva supraveghetorilor. Bineînțeles, antrenarea acestor echipe, din toate punctele de vedere, este benefică, dar ar trebui să intervină la mai multe situații, mai ales la cele cu grav ridicat de vulnerabilitate, în incinta sectoarelor”, au arătat surse din rândul polițiștilor de penitenciare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3799 secunde