Un nou acord privind Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică de la Măgurele

339
Un nou acord privind Centrul Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică de la Măgurele - fondunnouacordprivindcentrulinte-1657467627.jpg

Articole de la același autor

Sebastian Burduja - ministrul Cercetării, inovării și digitalizării - și Shamila Nair-Bedouelle - directorul general adjunct pentru sectorul științe naturale al UNESCO - au semnat, la Paris, acordul privind reînnoirea Centrului Internațional pentru Pregătire Avansată și Cercetare în Fizică (CIFRA) de la Măgurele, ca centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO. Acordul inițial între Guvernul României și UNESCO privind înființarea CIFRA fusese semnat pe 21 noiembrie 2012.

„CIFRA este o instituție fundamentală a cercetării și pregătirii avansate în fizică, cu o activitate remarcabilă și rezultate impresionante. Reînnoirea acordului reprezintă un angajament în fața partenerilor internaționali și o continuare a proiectelor de cercetare în fizică și domenii interdisciplinare aferente, alături de activitățile de formare pe care le derulează.

Pe lângă semnarea acordului, am avut câteva întâlniri extrem de interesante, ce se vor concretiza în proiecte cu impact în România. Shamila NAIR-BEDOUELLE, directorul general adjunct al UNESCO pentru științe naturale, mi-a prezentat programul de microștiințe pentru copii, prin care aceștia învață științe exacte - robotică, biologie, chimie, fizică etc. Am discutat despre implementarea unui program prin care aceste kit-uri să ajungă la copiii din România, inițial printr-un proiect pilot, dar vizăm toate comunitățile, inclusiv cele defavorizate”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, inovării și digitalizării.

CIFRA - Măgurele este singurul centru de categoria a 2-a sub auspiciile UNESCO din Romania și singurul centru în științe de bază, din zona Europei de Sud-Est. CIFRA acționează ca centru regional UNESCO și oferă oportunități de pregătire și cercetare în laboratoare din România pentru studenți din zona Europei de Sud-Est, precum și pentru cei din țări mai puțin dezvoltate (Africa, Asia). De asemenea, CIFRA desfășoară cercetări avansate în fizică și cercetări multidisciplinare (științe de bază, inginerie, TIC, etc.) în cooperare cu UNESCO și centrele/institutele asociate UNESCO.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6803 secunde