Statul român a decis să relaxeze procedura de adopție și oferă beneficii nesperate viitorilor părinți

1836

Articole de la același autor

În contextul acestui cotidian stresant, care ne face tot mai vulnerabili în fața unor diagnostice dramatice, pentru familiile care își doresc copii, dar nu-i pot avea, de cele mai multe ori ultima soluție este adopția, un proces lung, în care covârșitoare este determinarea viitorilor părinți. Și aici ne referim la faptul că statul român, până nu demult, părea să nu-și dorească să sprijine acest demers. Iată, însă, că legislația a suferit niște modificări, după cum am aflat de la șeful Biroului Adopții și Postadopții.

De la începutul anului şi până la data de 29 iunie 2022, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța a deschis 53 de proceduri de adopţii şi a încredinţat în vederea adopţiei 14 copii. Specialiștii DGASPC susțin că, în prezent, avem în municipiul Constanţa 40 de familii/persoane atestate.



Cei mai mulți solicită adopția copiilor cuprinși în categoria de vârstă 0-5 ani. De asemenea, în evidența Biroului Adopții și Postadopții de la malul mării există copii care provin din grupuri de frați, pentru care managerul de caz propune ca aceștia să meargă împreună în adopție. Şi, bineînţeles, în evidența DGASPC se află copii adoptabili cu diferite afecțiuni medicale, unii dintre ei fiind încadrați în diverse grade de handicap. De regulă, pentru acești copii cererile pentru adopție sunt puține, astfel încât cei mai mulți ajung pe platforma „Profile publice” din cadrul Registrului Național pentru Adopții.


Desigur, la acest moment, nu poate fi estimat un termen de finalizare a unei adopții, fiind vorba de un proces complex, influențat de mai mulți factori, printre care enumerăm: preferințele adoptatorilor cu privire la copilul dorit, numărul copiilor adoptabili aflați în evidență la nivel județean/național, deschiderea adoptatorilor către copiii aflați pe platforma „Profile publice” din cadrul Registrului Național pentru Adopții. Potrivit șefului Biroului Adopții și Postadopții, Afrodita Violeta Preda, încă de anul trecut, au apărut câteva modificări legislative în ceea ce priveşte procesul de adopţie. De exemplu, persoana sau oricare dintre soţii care au adoptat sau doresc să adopte şi realizează venituri supuse impozitului pe venit pot beneficia de un concediu de acomodare de un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi o indemnizaţie lunară.



Reglementări anterioare, abrogate

Apoi, cuantumul indemnizaţiei lunare de acomodare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei. Cuantumul minim al indemnizaţiei este de 1.700 lei, iar cel maxim nu poate depăşi valoarea de 8.500 de lei.

Alte drepturi acordate adoptatorului se referă la indemnizaţia lunară de sprijin, în cuantum de 600 de lei, pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, se află într-una din următoarele situaţii: are vârsta cuprinsă între trei şi şase ani, este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu, face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună. Indemnizaţia lunară se majorează cu 30% dacă cel mic are vârsta împlinită de şapte ani şi este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav. Atenție! Indemnizaţia lunară de sprijin poate fi acordată persoanei adoptate, la cerere, şi după împlinirea vârstei de 18 ani, pe toată durata continuării studiilor într-o formă de învăţământ la zi, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

În plus, mai este prevăzută o sumă fixă în cuantum de 1.500 de lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare/reabilitare medicală, psihologice sau de altă natură, ca urmare a recomandărilor unui medic.

În ceea ce priveşte atestatul, acesta este valabil pentru o durată de cinci ani. De fapt, valabilitatea acestuia se prelungeşte de drept până la încuviinţarea adopţiei, în situaţia în care a fost introdusă pe rolul instanţei judecătoreşti cererea de încuviinţare a adopţiei copilului aflat în plasament de cel puţin şase luni ori este vorba de mai mulţi copii.



Totodată, pentru cei care își doresc să adopte un copil, a fost abrogată reglementarea anterioară care prevedea obligaţia Direcţiei de a face demersurile necesare identificării şi contactării rudelor copilului, până la gradul al patrulea, de a informa periodic rudele celui mic asupra modalităţilor concrete în care pot menţine relaţii personale cu acesta, precum şi asupra demersurilor necesare în vederea reintegrării sau integrării acestuia în familie.

De asemenea, în etapa de potrivire practică, a fost introdusă posibilitatea găzduirii copilului, pentru o perioadă de şapte zile, de către familia adoptatoare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5244 secunde