Facturile dau frisoane managerilor de spitale. „Ne-a venit plata la gaze 230.000 lei pe o singură lună”

4486
1
Facturile dau frisoane managerilor de spitale. „Ne-a venit plata la gaze 230.000 lei pe o singură lună” - rgbspitalcopy-1644001284.jpg

Articole de la același autor

Începutul de an le-a adus spitalelor constănțene facturi foarte mari la utilități, care le-au dat frisoane serioase managerilor, deoarece trebuie să le achite, pentru a le asigura, în continuare, bieților suferinzi pe care îi au internați, confortul de care au nevoie pe perioada spitalizării. Măcar un lucru este bun în toată această situație, și anume că în nicio unitate sanitară nu se tremură de frig.



În fiecare an, atât persoanele fizice, cât și cele juridice sunt nevoite să achite facturi mari la utilități, doar că în 2022 acestea au explodat de-a dreptul, ajungând să fie chiar și duble față de anul precedent. De exemplu, la Spitalul Căi Ferate Constanța, managerul instituției, dr. Iuliana Botezatu, spune că la ei, comparativ cu lunile noiembrie și decembrie 2021, pentru facturile de termoficare au înregistrat o creștere de19% la agentul termic. Mai grav este că unitatea sanitară nu este sprijinită din punct de vedere financiar de nimeni, fiind nevoită să se descurce cu forțe proprii.

„Noi avem o situație particulară, în sensul că, la celelalte spitale cheltuielile cu utilitățile sunt suportate de la bugetul local. Noi, fiind subordonați Ministerului Transporturilor, nu avem parte de acest ajutor, noi ne plătim singuri utilitățile. Aşa că, indiferent cât de mari sunt, povara cade exclusiv pe umerii noștri, nu ne poate ajuta bugetul local și nici măcar ministerul. Către minister, chiar dacă am înaintat o serie de memorii, nu au emis niciodată vreo reglementare în acest sens, la nivel bugetar. Drept urmare, nouă ne revine exclusiv, ca sarcină, achitarea acestor utilități. Referitor la celelalte facturi primite, acestea nu au înregistrat variații mari, notabile, în afara celor de la termoficare, deja amintite”, a declarat managerul, pentru „Cuget liber”.

La rândul său, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), Ionuț Cornel Ionescu, a precizat că, la acest moment, ei așteaptă să le vină facturile cu prețul plafonat. Managerul a subliniat că, în comparație cu facturile de anul trecut, în 2022 au avut contractul la gazele naturale 127 megawați, iar acum va fi 250 prețul plafonat, pentru că pe piața liberă a ajuns la circa 980-1.000 lei. „Au fost spitale care au contractat chiar și cu 1.000 de lei. Noi, în luna decembrie, am scos pe bursa de evaluări, la licitație, procedurile pentru gazele naturale de două ori și nu s-a prezentat nimeni. Am fost nevoiți să apelăm la ANRE pentru a ne da un furnizor de ultimă instanță, din lista FUI și ni i-au dat pe cei de la Engie. Acum, așteptăm să ne vină facturile, dar va trebui să primim factura cu prețul plafonat, dar tot este o creștere, de la 127 la 250, este aproape dublu”, a subliniat managerul.

Fără majorări la Spitalul Municipal Mangalia

În ceea ce privește căldura, la secţia exterioară de la Agigea, se foloseşte combustibil lichid ușor, întrucât au o centrală care nu este racordată la sistemul de gaze naturale, dar au rezerve suficiente. Iar la Băneasa există o centrală pe lemne, dar nu sunt probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea. „Pentru partea de energie electrică, noi avem contract până în luna martie, deci la momentul acesta nu ne afectează, mergem cu prețurile pe care le-am avut și anul trecut la energie electrică, dar trebuie să dăm, din nou, drumul la proceduri, pentru că se apropie luna martie. Atunci vom vedea ce furnizori vor veni și cu ce prețuri”, a adăugat directorul.

La Spitalul Municipal Mangalia, managerul Alina Dan ne-a declarat că ei nu întâmpină probleme la capitolul facturi, deoarece, în contractul-cadru încheiat în 2021, pe o perioadă de trei ani, este stipulat că furnizorii sunt obligați să păstreze același preț pe toată perioada acestuia. Probleme sunt, însă, la Spitalul Municipal Medgidia, unde directorul unităţii sanitare, Eugen Aglițoiu, a precizat că facturile lor sunt de aproximativ trei ori mai mari ca până acum. „Deocamdată, nu ne afectează activitatea, dar consumă din bunuri și servicii, adică ne rămân mai puțini bani pentru medicamente și materiale sanitare. Ar putea fi o problemă pe viitor, pentru că, anual, este vorba de sume foarte mari. Numai la gaze, de exemplu, ne-a venit factura 230.000 lei pe o singură lună”, a precizat el.

La Spitalul Orăşenesc Hârşova, managerul acestuia, Bogdan Zidaru, a precizat că ei, cu utilitățile, nu prea au făcut niciodată faţă, pentru că primăria nu suportă niciun ban, în ceea ce privește aceste cheltuieli, ci doar spitalul. „Utilitățile sunt, la noi, cele de la RAJA și Enel. Enel-ul ne-a compensat facturile în ultimele două luni, deci o parte din bani. În ceea ce privește căldura, noi ne încălzim cu peleți acum, trecem de pe partea electrică, pe cea de peleți, cu un nou proiect pe care îl avem pe partea de eficientizare energetică. Este mai ieftin, dar așteptăm să dăm drumul și la cealaltă centrală, care este pe motorină. Vom vedea ce cheltuieli vom avea când vor funcționa împreună”, a încheiat el.  



Comentează știrea

conteaza
5 februarie 2022
energisme

Spitalele au fost construite in perioada comunista cind nu se punea problema risipei de energie, asa ca dupa jumatate de veac trebuia venit cu niste solutii de filtrare aerului si recuperarea caldurii in aceste locatiiAr fi interesant de stiut daca in institutiile care nu lucreaza in anumite zile mai reduce cineva caldura sau mai stinge lumina.Pe strazi lumina electrica se ia la tranta cu lumina zilei citeva ore bune dimineata s si spre seara in amuzamentul trecatorilor .Unii chiar realizeaza ca spectacolul este platit de ei

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1943 secunde