Fructe și legume din Turcia cu pesticide: peste jumătate din probele respinse în UE în acest an au provenit din această țară

314
Fructe și legume din Turcia cu pesticide: peste jumătate din probele respinse în UE în acest an au provenit din această țară - truculgenialcaretescapadepestici-1650114954.jpg
Din cele 298 de probe de fructe și legume respinse de Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje ( SRAAF ), în primul trimestru al acestui an, 180 de probe au provenit din loturi originare din Turcia, transmite LantulAlimentar, scrie Agerpres.


Acestea reprezintă peste 60% din totalul probelor neregulamentare, relevă o cercetare efectuată de organizația agricultorilor spanioli, LA UNIÓ de Llauradors, care precizează că fructele și legumele turcești conțin reziduuri de pesticide neautorizate în U.E. sau peste nivelul maxim admis în U.E.


”În luna martie, creșterea probelor neconforme s-a accentuat. Dacă în februarie au fost 45 de probe neconforme, în martie numărul acestora a ajuns la 74. Citricele au fost produsul cel mai frecvent depistat cu urme de pesticide peste nivelul maxim admis sau interzise în U.E.: 108 interceptari. Pesticidul cel mai des detectat a fost metil clorpirifos, o substanta activă care este interzisă pe teritoriul european”, a declarat organizația într-un comunicat.


Carles Peris, secretarul general al LA UNIÓ de Llauradors, a acuzat că „datele sunt cu adevărat scandaloase și arată că importurile din Turcia ar trebui suspendate până la efectuarea unui audit foarte aplicat”. Încă de la începutul lunii martie, LA UNIÓ solicitase Comisiei Europene și guvernului Spaniei să oprească importurile de fructe și legume din Turcia. Organizația spaniolă a trimis scrisori către Direcția Generală pentru Sănătate, responsabilă pentru politicile UE privind sănătatea publică și siguranța alimentară, și către Direcția Generală Agricolă din Ministerul Agriculturii din Spania.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9769 secunde