Fungicide pentru gazon. Când și cum se aplică în mod corect, pentru efect garantat?

507

Articole recomandate

Admiri cu nesaț și invidie gazonul perfect al vecinilor, însă te chinui deja de prea mult timp să obții și tu același rezultat, inutil? Atunci trebuie să știi că aplicarea unor tratamente pentru combaterea bolilor gazonului va face diferența și că acesta este secretul pentru a obține efectul acela de iarbă de un verde intens și extrem de deasă.

 

Tratamentele cu fungicide te vor ajuta să înlături fungii care atacă atât frunza, cât și rădăcina. Sporii de fungi sunt în gazon permanent și trăiesc de la un an la altul, așa că trebuie eliminați, pentru a te asigura că oferi gazonului mediul propice pentru a se dezvolta.

 

Aplicarea unor soluții pentru protecția gazonului trebuie făcută în anumite condiții speciale, astfel:

 

·         se aplică soluția pe frunza zvântată. În mod ideal, ar trebui să nu plouă sau să nu fie udat gazonul aproximativ 3 – 4 ore după distribuirea substanței;

·         aplicarea acestor fungicide se face cu respectarea instrucțiunilor înscrise pe eticheta produselor;

·         aplicarea se realizează de personal autorizat;

·         aplicarea se face în prima parte a zilei sau după-amiaza. În cazul în care se alege ca perioadă de aplicare a doua parte a zilei, trebuie să știi că poate avea loc evaporarea unei părți din substanța activă, fapt ce va scădea eficiența tratamentului.

 

Ce efect are tratarea gazonului cu fungicide?

 

Tratamentul cu fungicide nu are rolul de a reface frunza afectată de fungi, ci de a opri dezvoltarea fungilor. La o săptămână de la aplicarea acestuia, vei putea observa că frunzele afectate de fungi au murit, așa că va trebui să le îndepărtezi ușor, cu ajutorul unei greble.

 

Ce poți face pentru a menține sănătatea gazonului?

 

După ce ai îndepărtat dăunătorii și bolile, va trebui să iei în considerare menținerea stării de bine a gazonului tău. În consecință, va trebui să ai în vedere efectuarea constantă a următoarelor activități:

 

·         tunsul gazonului;

·         irigarea corectă;

·         menținerea unei fertilități rezonabile a solului;

·         scarificarea de întreținere cu tamburul cu sârme al mașinii de scarificat (această activitate nu este niciodată prea mult). Scarificarea reprezintă procesul de îndepărtare a materiei acumulate la baza plantelor și pe sol, pentru a permite oxigenului, apei și nutrientilor să pătrundă în sol.

 

Principalele boli care pot afecta gazonul:

 

·         Antracnoza – această boală apare prin decolorarea unei suprafețe mari din frunze. Ea se instalează în momentul în care temperaturile nu depășesc 20 °C. Plantele tinere, afectate de această boală prezintă frunze roșiatice și se scot ușor din sol. Pe rădăcinile lor, se prezintă mucegai de culoare neagră. În general, boala apare spre sfârșitul verii și în toamnă, atunci când solul este compact și umiditatea este ridicată;

·         Făinarea – este o afecțiune care afectează întreaga suprafață a gazonului, din primăvară până în toamnă. Boala se manifestă prin apariția unor pete albe sau gri, cu aspect de praf;

·         Mucegaiul de zăpadă – este una dintre bolile care afectează gazonul cel mai grav. Atacul apare iarna și se poate observa prin apariția miceliului alb – rozaliu. Atacul se dezvoltă în vetre, plantele atacate rămân mici. Mucegaiurile acestea sunt, de fapt, niște ciuperci ce rezistă extrem de bine la temperaturi scăzute, la sfârșitul iernii sau după topirea zăpezii.

 

Gazonul perfect există și îl poți avea și tu, dacă alegi metodele corecte. PlantMaster.ro îți pune la dispoziție o serie de fungicide, care să te ajute să scapi de dăunătorii care atacă gazonul, distrugându-l.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5592 secunde