La ce risc te expui atunci când circuli cu becuri auto defecte?

555

Articole recomandate

Una dintre cele mai importante condiții pentru o circulație rutieră cât mai fluidă și lipsită de evenimente nedorite este reprezentată de folosirea de către fiecare vehicul a unor sisteme de iluminat corespunzătoare. De aceea, șoferii profesioniști se asigură mereu că mașinile pe care le conduc sunt echipate cu becuri auto de calitate.

Elemente obligatorii de iluminare și semnalizare

Există mai multe tipuri de becuri auto care este esențial să se afle permanent în cea mai bună stare de funcționare.

Mai întâi, trebuie știut că sunt nu mai puțin de cinci elemente obligatorii pentru partea din față a fiecărui autoturism. Este vorba despre farurile cu lumină de drum sau faza lungă, cele cu lumină de întâlnire cunoscute și sub denumirea de fază scurtă, lămpile de poziție-staționare de culoare albă, lămpile de semnalizare a direcției de culoare galbenă sau portocalie și lămpile de avarii, identice cu cele de semnalizare a direcției. Opțional, mașinile pot fi echipate și cu proiectoare sau faruri de ceață, utile atunci se circulă pe drumuri afectate de acest fenomen meteorologic.

Mai multe categorii de becuri auto sunt necesare și pentru partea din spate a vehiculelor. Este vorba despre lămpile de poziție sau staționare de culoare roșie, despre lămpile de semnalizare de culoare portocalie sau galbenă, despre lămpile de avarii și de frânare, de mers înapoi și de becurile folosite pentru iluminarea numărului de înmatriculare.

La rândul lor, catadioptriile reprezintă un sistem de lentile și oglinzi de culoare roșie, care devin mai vizibile în contact cu lumina și au rolul de a facilita observarea vehiculului în condiții de vizibilitate redusă, precum în timpul nopții ori în condiții de ceață, ploaie sau ninsoare intensă.

Sancțiuni legislative pentru becuri auto defecte

Codul rutier este cât se poate de clar în ceea ce privește necesitatea de a asigura o vizibilitate optimă. Pentru șoferii care nu respectă aceste prevederi, se aplică amenzi sau chiar se ajunge la sancționarea cu reținerea certificatului de înmatriculare.

Articolul 101 din Codul Rutier prevede: „constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc“.

Se poate ajunge la sancțiuni și mai grave, din cauza defecțiunii sau a lipsei unor becuri auto. Acestea sunt prevăzute în articolul 112 din Codul Rutier, care prevedere următoarele: „Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către Poliția rutieră în următoarele cazuri:

• vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante prevăzute în normele tehnice în vigoare;

• vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate“.

Pe lângă amenzile usturătoare sau alte sancțiuni acordate de Poliția rutieră, lipsa sistemelor de iluminare și semnalizare sporește și riscul de accidente. Simpla absență a unui far sau a unei lămpi de semnalizare poate conduce la producerea unor accidente rutiere grave, care pun în pericol sănătatea, integritatea corporală sau chiar viața participanților la trafic.

Așadar, ai grijă ca mașina pe care o conduci să fie mereu echipată cu becuri auto de calitate și în perfectă stare de funcționare!

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4088 secunde