Opinie

Greaua moștenire. Cine l-a „uitat” pe Burlacu la APIA?

5774
1
Greaua moștenire. Cine l-a „uitat” pe Burlacu la APIA? - sus-1631642661.jpg

Articole de la același autor

Dacă în Constanța există instituții de o importanță deosebită unde directorii, care au obținut posturile respective prin concurs, au fost schimbați după bunul plac a celor ajunși la putere, de partea cealaltă se poate spune că există și instituții unde șefi numiți pe funcții, fără concurs, sunt de neclintit. De ani de zile, ei taie și spânzură, fac și desfac, semnează și contrasemnează. Iar marele lor avantaj este că, unii dintre apropiați pe linie paternă le-au făcut, cândva, pantofii celor care au condus cu ani în urmă județul.

Este și cazul directorului de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Constanța, Dan Burlacu. Deoarece, din câte se pare, parcursul profesional al acestuia nu are nimic de-a face cu competențele în domeniu. Iar de cultivat pământul nici vorbă! Poate doar tatăl lui știe exact cum este să mai sapi, din când în când, în grădina lui Nicușor Constantinescu! Pentru că, de fapt, după cum spune gura târgului ascunsă după mască, cam de aici ar începe traseul directorului executiv de la APIA Constanța.

Absolvent de Politehnică, Facultatea de Energetică, Dan Burlacu s-a trezit, prin 2009, inspector la cabinetul lui Nicușor Constantinescu din CJC. Câțiva ani mai târziu, mai exact în 2012, tânărul cvasinecunoscut pe atunci în vârstă de doar 32 de ani, este numit director executiv la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Constanța. Numire politică făcută peste noapte în detrimentul celor cu experiență în domeniu și cu vechime în muncă la APIA. Dar, ce să faci, era vremea celor susținuți de PSD și, în mod special, a oamenilor de casă ai lui Nicușor Constantinescu.

La timpul respectiv, presa a scris doar că pe Dan Burlacu nu-l recomandă nimic pentru funcția de director la APIA și, în rest, a fost tratat ca un zero barat! Situație care, se pare că i-a convenit de minune din moment ce activitatea instituției a fost ținută la blat. Dovadă stă și faptul că, ani de zile, Burlacu nu a organizat conferințe de presă în care, așa cum este și normal, ar fi trebuit să prezinte bilanțul instituției pentru ca opinia publică să știe ce se întâmplă acolo și pentru ce sunt plătite salariile funcționarilor publici de la APIA Constanţa.


Revenind la începuturi, ca o paranteză, cei din anturajul social-democraților spun că tatăl lui Burlacu ar fi fost unul dintre oamenii de casă ai lui Nicușor Constantinescu. Omul bun la toate, de încredere al familiei, motiv pentru care mai marele județului i-ar fi răsplătit fiul cu un post de bugetar bine remunerat. Ulterior, după căderea „regimului” Constantinescu&Co, Dan Burlacu ar fi fost „uitat” pe funcţie de cei din PSD Constanța, deşi nu este chiar aşa, deoarece nimeni nu rămâne pe astfel de funcţii fără „proptele” politice.

După preluarea puterii de PNL – USR, portofoliul de la APIA Constanţa a revenit liberalilor. Liberali care spun că Dan Burlacu nu ar fi dat concurs pentru ocuparea funcției fiind numit prin decizie a șefului APIA de la nivel central.

Cum este posibil ca un om venit pe o astfel de filieră să rămână la conducerea unei instituții publice chiar și după ce mentorul său principal s-a refugiat forțat la pușcăria de la Poarta Albă ar părea greu de înțeles!
Oare să se aplice proverbiala zicală românească „dar din dar se face Rai” şi prin servicii transpartinice şi-ar asigura scaunul?
Cert este că omul beneficiază de prerogativele funcției, în timp ce colegi cu școli doctorale, pregătire și experiență în agricultură sunt plasați pe poziții secundare și trebuie să suporte un șef venit pe filiera tata șofer și căpitan de județ.
Și atunci, se pune întrebarea, cine l-a „uitat” pe Burlacu la APIA? Cum este posibil ca, în timp ce mentorul său să zacă în pușcărie, el să fie tot la domnie?  


Comentează știrea

Federeșîn
19 noiembrie 2021
Ghicitoarea

Doar atat poate olteanul ma son ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4679 secunde